Musical Awards Gala-winnares Romy Monteiro: ‘Ik was veel te verlegen om op een podium te staan’

romy monteiro

Woensdagavond sleepte Romy Monteiro de prijs voor ‘aankomend talent’ in de wacht tijdens het Musical Awards Gala 2016 voor haar rol in The Bodyguard. In VIVA 51/52 spraken wij met de musicalster en haar moeder Antje Monteiro, in wiens voetsporen het 23-jarige nachtegaaltje is getreden.

Romy: “Muziek is me met de paplepel ingegoten. Vroeger zat ik vaak met mijn moeder achter de piano of ging ik mee als ze moest spelen in ‘Aida’. Ik vond zelf optreden afschuwelijk, ik was veel te verlegen om op een podium te staan. Dat veranderde toen ik op mijn negentiende op een verjaardagsfeestje van een vriendin zong en merkte dat ik mensen kon raken met mijn stem. Sterker nog: ik kreeg ze zelfs aan het huilen. Kort daarna werd ik gevraagd voor ‘The Voice’ en nu zing ik in ‘The Bodyguard’. Ik denk wel dat mijn talent genetisch is overgedragen, maar vaak gaan kinderen zich toch verzetten tegen het beroep van hun ouders, ik óók. Maar toen ik de passie voor het zingen ontdekte, wilde ik niets anders meer. Het is zo verslavend. Soms treden mijn moeder en ik samen op, wat heel veilig en vertrouwd voelt. Een duetje zou ik wel leuk vinden, maar samen in een musical hoeft van mij niet. Dan zie ik haar écht elke dag. We mogen dan goede vriendinnen zijn, ze blijft wel mijn moeder.”

Antje: “Ik heb altijd tegen Romy gezegd: kies je eigen ding. Als moeder die met theater en muziek bezig is, doe je je dochter het liefst op dansles, maar Romy wilde liever kickboksen. Dat heb ik nooit tegengehouden: ik geloof heel erg in je eigen passies volgen. Het hele showbizz-gebeuren ging een beetje langs haar heen. Ze was ook geen kind dat mij vereerde als ik optrad. Maar de eerste keer dat ze zélf stond te zingen, zag ik meteen het ‘verslavings-chipje’. Er gebeurde iets met haar. En nu staan we allebei op het podium: zij in ‘The Bodyguard’ en ik in ‘Opvliegers’ (muzikale theaterkomedie, red.). We worden ook regelmatig samen geboekt, wat heel bijzonder is voor mij als moeder. We zijn allebei zo verliefd op dit vak en dat kunnen delen, geeft een extra dimensie aan onze relatie. Ik zie Romy ook echt groeien op het podium. Op zanggebied hoef ik haar weinig te leren, ze is zo’n natuurtalent. Wat ik haar wél probeer mee te geven, is zo veel mogelijk te genieten. Uit ervaring weet ik namelijk dat het allemaal in een flits voorbijgaat. 

The Bodyguard zelf won de prijs voor ‘beste grote musical’ tijdens het Musical Awards Gala 2016. De prijswinnende musical zelf meemaken? Met VIVA Musical & Theater Club krijg je maar liefst €10,- voordeel per ticket! Bestel hier je kaarten voor The Bodyguard met VIVA-korting

Tekst: Jill Waas
Beeld: Caro Lenssen