Nederland verandert in sprookjeswonderland: ‘Blijft een week liggen’

Eindelijk is het dan zover: Nederland is bedolven onder een dikke deken van sneeuw. Op een aantal plekken ligt er zelfs dertig centimeter en de gevoelstemperatuur kan vandaag aanvoelen tot -18 graden. Haal die slee, winterse jassen en wanten maar uit de schuur, want de sneeuwpret is voorlopig nog niet voorbij!

Voordat de eerste vlokken neervielen, gisteravond, werd er al volop gepraat over het winterse weer. De snijdende wind, in combinatie met sneeuwstormen, maakt een wandeling extra koud. Desondanks moeten we natuurlijk écht even genieten van dit sprookjesachtige winterweer, want deze kans krijg je bijna nooit.

Sneeuwpret

Vandaag blijft het op de meeste plekken sneeuwen. Verslaggever Peter Kuiper Munneke meldt aan NOS dat er nog zes a zeven cm bijkomt. Toch zijn de sneeuwhoogtes niet heel precies te meten, omdat er veel sneeuwduinen ontstaan. Peter vertelt ook dat er vanaf morgen een ‘langdurige vorstperiode’ begint met minimaal zeven ijsdagen. ’s Nachts kan de temperatuur zelfs gaan dalen tot -vijftien graden Celsius. Die sneeuw blijft dus een week lang liggen én we kunnen hoogstwaarschijnlijk de schaatsen weer uit de schuur halen. Hoe geweldig is dat!

Gevaarlijke verkeerssituaties

De sneeuwbuien zorgen in het hele land ook voor gevaarlijke verkeerssituaties. Zo vielen er bomen op de weg door de harde wind en waren er vanochtend vroeg al verschillende ongelukken en pechgevallen. De verkeersdiensten waarschuwen daarom om alleen de weg op te gaan, als het nodig is. Dat is balen dus, als je ver van een natuurgebied woont. Maar niet getreurd, vanuit huis kan je natuurlijk ook een prachtige wandeling maken.

Lees ook:
Thuiszitten spuugzat? Zo geef je je huis die hotel-vibe

Geen treinen

De sneeuw zorgt ook voor chaos bij de spoorwegen. De NS meldt dat er minstens tot 12:00 uur geen treinen rijden. Eerder zei ProRail dat dit tot 10:00 uur niet mogelijk was. Het is nog onduidelijk of de treinen weer rijden na de middagklok.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Pexels
Naomi (22) is Creative Business student en werkt als freelance redacteur. Ze drinkt graag liters thee tijdens het tikken van artikelen en is daarnaast stapelgek op katten. De creatieveling droomt vaak over mooie reizen en gebruikt Instagram als een online fotoboek. Volg haar (toekomstige) avonturen via @Naomiipater