VIVA’s podcast met seksuoloog Eveline Stallaart: ‘Vreemgaan is genetisch bepaald’

Heb jij de liefde al gevonden? En welke relatievorm past dan bij jou? De traditionele relatie, open of lat-relatie? Of blijf je gewoon liever alleen? In de nieuwe podcast Over de liefde gaat VIVA’s hoofdredacteur Debby Gerritsen op zoek naar de liefde en welke relatievorm bij haar past. 

De liefde. Vroeger leek het allemaal nog niet zo ingewikkeld: je werd verliefd, ging trouwen, samenwonen, jezelf voortplanten en, nou ja… dat was het wel zo’n beetje. Tegenwoordig gaat de helft van de koppels uit elkaar, bijna 40 procent van alle huwelijken sneuvelt. We trouwen minder, scheiden meer, en binden onszelf niet meer zo een, twee, drie. In de moderne liefde heb je open relaties, latrelaties, polyamoreuze relaties, of je blijft lekker alleen. Maar hoe weet je nou welke relatievorm bij jou past?

Over de liefde

In Over de liefde gaat VIVA’s hoofdredacteur Debby Gerritsen op zoek naar de liefde. Ze heeft een leuke baan, geweldige vrienden, lieve familie, een eigen huis, auto en de knapste poes van Nederland. Maar de liefde? Die blijft uit. Na een paar ‘kansloze pogingen’ tot een huisje-boompje-beestje-relatie (met een gebroken hart als gevolg), vraagt ze zich af of deze relatievorm eigenlijk wel bij haar past.

Debby: ‘Als kind dacht ik altijd dat ik, net als mijn ouders, de ware liefde zou vinden en daar altijd bij zou blijven. Maar past dit eigenlijk wel bij mij? En is een traditionele relatie nog wel van deze tijd? In deze podcast ga ik op zoek naar de liefde, de verschillende relatievormen, en praat ik met experts en bekenden over de tradities, taboes en clichés.’

Seksuoloog Eveline Stallaart

Een persoonlijke zoektocht waarmee Over de liefde zich onderscheidt van andere podcasts. Deze week praat Debby met seksuoloog Eveline Stallaart. Alhoewel de meesten een vaste monogame relatie willen, zijn we daar volgens Eveline lang niet altijd voor gemaakt. We verwachten te veel van één persoon.

‘Kijk daarom ook eens naar andere relatievormen, misschien past een open relatie veel beter bij jou. Of word je gelukkig van latten. Belangrijk is dat je happy bent met jezelf en met je seksualiteit.’

Van traditionele tot open relaties

In elke aflevering wordt een relatievorm besproken: van traditionele, lat- en open relaties tot single-zijn. Debby praat met gasten als Saskia Noort, Kaouthar Darmoni en Milou Deelen, en in de rubriek ‘Even bellen met’ belt Debby elke week met haar beste vriendin Elles voor advies. Elke week schuift ook een relatie-expert aan. Want: hoe doe je dat, een lange relatie aangaan? Worden we daar nou echt gelukkiger van? Of moeten we afstappen van dit standaardplaatje? Geloven we überhaupt nog in monogamie?

Let’s go

Luister naar de ervaringsverhalen, Debby’s zoektocht, en kom alles te weten over de liefde en de verschillende relatievormen:

Over de liefde is te beluisteren via Spotify. Elke zondag een nieuwe aflevering – ook hier op viva.nl.

Luister hier de nieuwe podcast: