Angst om te falen? 5 feiten om in gedachten te houden

angst om te falen

We zijn allemaal wel eens bang om te falen. Te falen om een leuke eerste indruk te maken, te falen tijdens die belangrijke presentatie of te falen om te voldoen aan de “maatschappelijke norm”. Toch is die angst vaak ongegrond: dat weet je diep van binnen wel. Daarom vijf keer: houd deze feiten in gedachten als je bang bent om te falen. 

Zeg ze als een mantra in je hoofd en weet: zelfs al faal je, dan nog komt het (uiteindelijk) weer goed.

5 gedachten als je bang bent om te falen

 • Niemand praat over hun falen tót het moment dat ze succes hebben. 
  Hoe vaak hoor je miljonairs roepen: ‘Ja, maar toen ik begon ging dit en dit mis’ of ‘Ik ben eerst duizend keer op m’n bek gegaan voordat het goed ging.’ Niemand had het erover toen het misging, we horen het pas op het moment dat het is goedgekomen. Met andere woorden: íedereen die nu succesvol is, heeft wel eens gefaald. Een motiverende gedachte.
 • We zijn niet bang om te falen, we zijn bang dat we niet om kunnen gaan met het falen. 
  We zijn vaker bang voor het gevoel dat we krijgen van het falen, dan dat we angst hebben voor het falen zelf. Zoek dus uit waar je echt bang voor bent en werk daaraan.
 • Onze angst om te falen is niet alleen een bescherming tegen fouten, maar ook een manier om ons zelfvertrouwen te beschermen tegen beschadiging. 
  We zijn bang dat we het gevoel van nummer twee niet aan kunnen en voor altijd blijven hangen in de miserere. Je bent dus vooral bang dat je voor altijd ‘waardeloos’ zal voelen, als dat het diepere gevoel is wat eraan ten grondslag ligt. Terwijl je diep vanbinnen natuurlijk ook wel weet dat het niet zo werkt en dat jouw zelfvertrouwen niets te maken heeft met dat ene moment.
 • De angst om te falen hangt vaak samen met de angst om in de steek gelaten te worden. 
  Je bent niet bang om het fout te doen, maar vooral om alleen achter te blijven. En da’s natuurlijk je reinste onzin, want zelfs als je, bijvoorbeeld, die baan niet krijgt, dan komt er wel weer een andere baan en de mensen die van je houden, doen dat nog steeds als er iets misgaat in je leven.
 • We kunnen de angst om te falen niet laten verdwijnen. We kunnen alleen maar leren om het vast te houden, door te gaan en toch datgeen te doen waar je bang voor bent. 
  Deze laatste behoeft eigenlijk helemaal geen uitleg. Want zo is het maar net.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: @antiloniless Instagram | Beeld: Getty Images
Selien woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster