101 stranddag: alles wat je moet weten voor een dag aan zee

101 stranddag

Morgen, overmorgen en de rest van de week wordt het héét. Daarom trekt tout Nederland naar de kust, want wie geen zwembad in de tuin heeft (of überhaupt geen tuin heeft) moet elders verkoeling zoeken. Van een kwallenbeet tot zandvrije voeten, hoe overleef je een dag aan zee? Dit is 101 stranddag, een dag aan de kust voor dummies. 

Wat moet je doen als je op zee in een stroming terechtkomt?

Deze maand kwamen een veertienjarig meisje op Ameland en een vijftienjarige jongen in Monster om het leven doordat ze tijdens het zwemmen in een zeestroming terechtkwamen. Hoe voorkom je dat je in een stroming terechtkomt en wat kun je het beste doen als je erin zit?

Van de strandvlaggen tot gevaarlijke zeestromingen en van verraderlijke windvlagen tot alarmslaan bij drenkelingen, in dit dossier lees je alles over waar je rekening mee moet houden zodra je met je tenen in het water staat.

Wat te doen bij een kwallenbeet?

Blauw, helder zeewater met schattige, tropische visjes. Dat vind je nou eenmaal niet in Nederland. Wat je wel vindt in het troebele Noordzeewater? Een onzichtbare bodem en vieze kwallen. Die bodem, daar kunnen we nog mee leven. Het zijn vooral die kwallen die het eng maken. Hoe kun je je het beste wapenen tegen kwallen en de vaak bijbehorende kwallenbeet?

Dermatoloog Patrick Kemperman geeft antwoord. En één fabel kunnen we alvast uit de wereld helpen: over een kwallenbeet heen plassen is not the way to go. Lees hier alles over kwallenbeten.

Wanneer drink je te weinig water?

Tijdens warme, zeg maar gerust hete, dagen is hydrateren een must. Maar hoe weet je nou of je voldoende water drinkt? Je lichaam kan verschillende signalen geven bij vochttekort. Welke signalen dat zijn? Dat lees je hier.

zeestroming

Nooit meer voeten onder met zand

Dat we met z’n allen naar het strand trekken is één. Maar een tweede ding is dat we met z’n alle op de terugweg naar de auto staan te wachten bij het kraantje om onze voeten af te spoelen. Daarom vind je hier een handige lifehack voor zandvrije voeten.

Hoe vaak moet je je insmeren?

Ja, ook bij factor 50 wordt je bruin en nee, duur is niet altijd beter. Over het gebruik van zonnebrandcrème bestaan heel veel fabels – maar gelukkig ook een aantal ijzersterke feiten. We hebben ze hier voor je op een rij gezet. We kunnen alvast verklappen dat je je in principe elke twee tot 2,5 uur opnieuw moet insmeren. Maar goed, je vergeet wel eens wat. Lees daarom hier welke lichaamsdelen het snelst verbranden en hier welk fruit het meest helpt voor je huid bij verbranding.

Hoe hoog zijn de boetes voor seks op het strand?

Hete stranddagen die overlopen in zwoele zomernachten, het overkomt iedereen wel eens (hopen we). Want wat vaak begint met een glaasje rosé op het strand, kan zomaar eindigen met ontblote lichamen en een zanderige vrijpartij. Leuk, maar pas wel op dat je niet betrapt wordt. Een boete voor seks op het strand kan in Bloemendaal oplopen tot 410 euro. Benieuwd naar de andere boetes? Die kun je hier checken.

Geen partner mee maar wel zin in een erotisch avontuur? Lees hier het erotische verhaal van een strandwandeling die totaal uit de hand liep.

 

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.