De leukste hotspots & must do’s in Porto

porto

Porto is de perfecte bestemming voor een citytrip over de grens. Vooral als je Lissabon al wat vaker hebt gezien. We zetten de leukste hotspots van deze stad voor je op een rijtje.

Tip: Vlieg vanuit Eindhoven, dit is een stuk goedkoper dan vliegen vanaf Schiphol.

Hotel Flores Village

Dit hotel ligt in hartje Porto en is gevestigd in een historisch, achttiende-eeuws gebouw. Met een compleet wellnesscentrum waar je tot rust kunt komen in een warme sauna, een roman bath of je kunt laten verwennen met rustgevende massages, snappen we dat Nikki hier liever niet weg wilde. Ze hebben zelfs wineTherapy!

Rio de Douro

De Douro betekent letterlijk ‘Gouden rivier’ en loopt onder andere door Porto heen. De rivier is altijd het middelpunt van de stad geweest. Er werd altijd veel gehandeld via deze rivier, er werden met name druiven via deze weg de stad in gebracht. Vandaag de dag kun je heerlijk langs de rivier op het terras zitten bij de hipste tentjes, genieten van live muziek en eten bij Portugese tapasrestaurants. Je kan ook in een lift aan een kabel langs de Douro genieten van het uitzicht.

Must do #1: Port proeven

Port proeven in de stad waar Port wordt gemaakt, kan natuurlijk niet ontbreken. Links, ten zuiden van de Douro rivier, heb je de stad Vila Nova de Gaia. Dit is dé Portstad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht en voor een paar euro kun je de heerlijkste wijnen proeven.

Must visit #2: Bolhao Market

Je kunt niet naar Porto gaan zonder de Bolhao Market te bezoeken. Vroeger was dit de plek waar boeren hun groenten en fruit verkochten, nu vind je er ook slagers en de onvermijdelijke souvenir shops.

Must see #3: De wijk Ribeira

Aan de kust van de Douro ligt de oude wijk Ribeira. Deze wijk staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst en is een klein deel van het Historisch Centrum van Porto – Centro Histórico do Porto. Dit oude stadsdeel bestaat uit veel kleine steegjes en straatjes.

Must visit #4: Strand

Wat veel mensen niet weten is dat er bij Porto ook een aantal prachtige stranden te vinden zijn. Zowel ten noorden als ten zuiden van de monding van de Douro liggen mooie stranden. Je kunt natuurlijk met het openbaar vervoer naar het strand gaan, maar het is leuker om op de fiets de Douro te volgen tot je bij het strand aankomt. De mooiste en bekendste stranden zijn Praia da Forno, Praia de Nossa Senhora de Guia, Praia Lavadores en Vila de Conde. Niet alleen in de zomer zijn de stranden populair, in de winter kun je er prachtige wandelingen maken en genieten van een schitterende zonsondergang.

Must do #5: Fiets huren

Nauwe, kronkelige straatjes brengen je naar sierlijke kerken, grootse overheidsgebouwen en oude, kleurrijke gebouwen bij het water. Je kunt de stad het best ontdekken op de fiets. Volg bijvoorbeeld het fietspad, dat loopt van de rotonde in Boavista tot aan het kasteel Castelo do Queijo bij de Atlantische Oceaan, om Porto vervolgens verder te verkennen over fietspaden richting de Douro en de wereldberoemde brug Ponte Dom Luís I.

Must see #6: Douro vallei

Met zijn wijngaarden, glooiende heuvels en prachtige dorpjes staat de Douro-vallei bekend als één van de mooiste landschappen ter wereld. Maak een dagtripje naar deze vallei waar je de beroemde wijn kunt proeven en heerlijk kunt lunchen.

Must do #7: Shoppen

Voor de echte shopaholics kun je ook heerlijk shoppen in shopping centre Via Catarina. Je vindt er wel honderd uiteenlopende winkels en restaurants. Zeker een bezoekje waard.

Food

Eten kan ook zeker niet ontbreken in het lijstje van hotspots in Porto. Het meest typische gerecht dat je in Porto kunt eten is de bacelhau, ofwel kabeljauw. Een ander bekend gerecht is francesinha: twee sneden brood die rijkelijk belegd zijn met meerdere soorten vlees. Meestal worden hier een stuk rundvlees, knakworsten en een plak ham voor gebruikt. Ook worden de boterhammen belegd met kaas die even gesmolten wordt in de oven. Het gerecht wordt afgemaakt met een saus die gemaakt is van tomaten en bier.

Beeld: iStock