De leukste tips in Finland volgens een local

Gek op sneeuw en rust? Net onder de grens van Fins Lapland ligt de regio Kainuu, het meest sneeuwzekere gebied van Finland.

Kainuu – onlangs omgedoopt tot het ‘Arctic Lakeland’ – is een van de negentien regio’s van Finland. Het ligt in Noord-Finland, tegen de grens van Fins Lapland en in het oosten grenzend aan Rusland. Het landschap bestaat uit uitgestrekte meren en oerbossen met bomen van wel 250 jaar oud. Door de ligging is dit het meest sneeuwzekere gebied van Finland: van eind november tot en met begin mei is het hier een gegarandeerd winter wonderland. En terwijl Lapland al aardig overspoeld is met toeristen, kun je in deze regio nog de Finse rust en ruimte vinden.
Als je midden in een bos loopt of op een meer staat hoor je… niets. Je bevindt je letterlijk in the middle of nowhere. Ben je niet zo’n klassieke wintersporter of op zoek naar een andere winterervaring, dan ben je hier op de juiste plek. Huskysafari’s, sneeuwscooter-safari’s, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen en saunahoppen: het kan hier allemaal. Ga je liever skiën of snowboarden: in Kainuu liggen drie skigebieden.

Happy Finnen

Finland is in 2019 door de Verenigde Naties voor het tweede jaar achtereen uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. De mensen zijn hier dan ook kalm en nooit gehaast, zeker buiten de steden. In de dunbevolkte gebieden als Kainuu gaan ze zonder morren naar een afspraak die twee uur rijden kost. Kom je te laat? Dan kwam dat vast en zeker door een rendier op de weg. Alles is hier goed geregeld. Vrouwen werken meestal fulltime en mogen drie jaar zwangerschapsverlof opnemen – waarvan de eerste anderhalf jaar betaald.

De nieuwe vrouwelijke Finse premier Sanna Marin (34) geeft met haar grotendeels vrouwelijke kabinet een voorbeeld aan de rest van de wereld. Ook lanceerde ze onlangs het plan om naar een vierdaagse werkweek van zes uur per dag over te stappen. Marin: ‘Is acht uur echt zaligmakend? Volgens mij verdienen mensen het om tijd door te brengen met hun familie, naasten, vrienden, hobby’s en andere aspecten van het leven, zoals cultuur. Dit kan de volgende stap voor ons zijn in het arbeidsleven.’ Nee, die Finnen, die hebben het helemaal zo slecht nog niet.

Beste tips

Ontspannen op z’n Fins: Rendieren knuffelen (en eten) Nou ja, dat knuffelen is een lastige, want over het algemeen laten rendieren zich niet zo snel aanraken. Maar als je met een zak mos aankomt, eten ze letterlijk uit je hand. Door heel Finland zijn er rendierboerderijen waar je op bezoek kunt. De boeren vertellen je hoe de dieren leven, je kunt ze voeren en een ritje maken met een slee en rendier voorop. Bij Hossa Reindeer Park kun je ’s avonds ook heel gezellig eten. De vrouw des huizes maakt een ‘home cooked meal’. En ja, ze schotelt je gewoon rendier voor, daar doen ze hier niet moeilijk over.

Bijslapen: In de wintermaanden komt de zon op tussen negen en tien uur ’s ochtends en gaat ie rond drie uur ’s middags onder. Dat betekent dat je rond vier uur ’s middags al denkt dat het bedtijd is. Goed slapen doe je vanwege outdooractiviteiten, de winterse kou en de lange stille nachten dan ook gegarandeerd.

Spelen in de sneeuw: Een onderdeel dat natuurlijk niet mag ontbreken bij je Finland experience is een huskysafari. De husky’s blaffen vooraf als een dolle, maar don’t worry, ze zijn alleen maar super enthousiast om op pad te gaan. Met een span aan husky’s trek je met een slee – eventueel met iemand voorop – door een winters droomlandschap. Je zoeft door witte uitgestrekte vlaktes en langs besneeuwde dennenbomen. Een onvergetelijke ervaring. Vergeet je harige vrienden na afloop niet te bedanken met een aai over hun bol, want ze hebben hard gewerkt. Een huskysafari kost circa € 165 per drie uur als je je eigen slee hebt. Met twee personen op één slee is het € 95 per persoon.

Beeld: iStock

Meer tips ? Check VIVA 6! De editie ligt nu in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «