De Kustlijn van Fair Ferry: duurzaam op staycation langs de Nederlandse rivièra

kustlijn fair ferry

Zin in een duurzame, avontuurlijke staycation en houd je van de zee? Dan is de Kustlijn-route van Fair Ferry jou op het lijf geschreven.

Think twice

Nu de grenzen van de meeste landen weer opengaan en we weer mogen vliegen, kun je je natuurlijk afvragen of al dat gereis wel noodzakelijk is. Please do question yourself. Want om eerlijk te zijn… Al die reisblogs die nu weer met de ’18x beste hotspots in Lissabon’ en ‘We mogen weer!’ in je mailbox verschijnen: ik vind het een beetje sneu. Sterker misschien nog: ik vind het vergane glorie. Ja, reizen is leuk, en ja, reizen kan goed voor je zijn. Maar niet als we en masse naar Lissabon vliegen om daar in een Instagrammable koffietentje neer te strijken. Dat kan niet het doel van reizen geweest, denk ik dan… Die manier van reizen vind ik weinig creatief en horizon verbredend, en daarom onnodig.

En mede dankzij #BlackLivesMatter is gebleken dat de schone schijn op Instagram nu echt wel passé is, dus waarom zouden we nog te pas en te onpas het vliegtuig instappen om te laten zien dat je ó zoveel wanderlust hebt? Er zijn belangrijkere dingen in de wereld, zo is gebleken. Plus, vanwege het coronavirus is ook duidelijk geworden hoe schoon de lucht écht wordt van minder vliegtuigen. Klimaatverandering is zeg maar niet meer te ontkennen, waarmee reisbloggers en #wanderlust-influencers nu meer doen denken aan het orkest van de Titanic dan aan avonturiers met aanzien. Daarom doet het me deugd dat dankzij het coronavirus veel mensen hebben ingezien dat Nederland zelf genoeg moois te bieden heeft als vakantieland.

De Kustlijn

Om een lang verhaal kort te maken; vliegen is een beetje als Amerika, het is niet meer cool. En dat brengt ons dan weer bij het volgende. Eerder schreven we al over de Fair Ferry, een veerdienst per zeilschip waarmee je naar Londen, Malmo (Zweden), Kopenhagen (Denemarken) en Stralsund (Duitsland) kunt varen. Super duurzaam en daarom een mooi alternatief voor het vliegtuig. Door de Covid19-maatregelen is Fair Ferry nu op iets nieuws gekomen: cruisen langs de Nederlandse Rivièra met de Kustlijn.

Zomerse veerdienst van  Fair Ferry

De Kustlijn van Fair Ferry is een zomerse veerdienst die langs de leukste Nederlandse kustplaatsen en Waddeneilanden vaart. Van Vlissingen tot Harlingen, het historische tall ship Twister van 35 meter lang brengt je naar de mooiste plekjes, waarvan je niet dacht dat ze in Nederland zouden liggen.

kustlijn fair ferry
De Twister, het tall ship waarmee de Kustlijn wordt bevaren.

Naast de havensteden die worden aangedaan, zal de Twister ook af en toe onderweg voor anker gaan om bijvoorbeeld te wadlopen, oesters te steken en een onbewoond eilandje, De Razende Bol, te bezoeken. Heb jij al eens gehoord van De Razende Bol? Nee hè. Nou tada: Nederland vakantieland.

De Twister

De Twister is een historische zeilboot met drie masten, die plek heeft plek voor 18 passagiers. Hiermee vaar je naar Harlingen, Terschelling, Texel, Den Helder, Scheveningen en Vlissingen. De reis kan volgens het hop-on, hop-off principe per etappe worden geboekt. Een etappe duurt vier dagen. Dus of je nou een paar dagen of een paar weken wil meezeilen, het kan allemaal. Een etappe is vanaf 350 euro per persoon te boeken – wat ongeveer gelijk is aan een hotel voor hetzelfde aantal nachten.

Vliegschaamte

Achter dit concept zit ondernemer Karel de Boer. Hij is wat je zou kunnen noemen een zeilgekkie. Waar anderen bijvoorbeeld na de middelbare school gingen backpacken ging hij al liftend via zeilschepen naar de Cariben. Uiteindelijk is De Boer, na een studie aan de Gerrit Rietvelacademie, toch aan de slag gegaan als ruimtelijk ontwerper/kunstenaar. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Rond 2017 kreeg Karel steeds meer last van vliegschaamte. Zeker bij kleine afstandsvluchten. Hij ging op zoek naar een alternatief voor het vliegtuig. Als groot zeilliefhebber maakt hij toen al snel de optelsom één en één is twee. Of in dit geval eigenlijk drie (vervanging van vliegtuig, duurzaam én een unieke beleving).

Boek jij of boek ik?

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.