Plassen in de auto

Het ergste aan het fileleed zijn de kleine tragedies. Je komt in de file en komt te laat aan op je sollicitatiegesprek. Je staat vast nadat je de snelweg bent opgedoken omdat je vrouw belde met het nijpende nieuws dat je kind twee weken te vroeg wordt geboren; als je in het ziekenhuis arriveert ligt je dochter al bij moeder aan de borst.

File op een vierbaansweg
Mijn meest penibele moment was in de file op de ring rond Brussel. Met een half uur te gaan tot de uiterste inchecktijd stonden wij al een uur vast op een vierbaansweg. Het vooruitzicht dat we de vlucht naar Spanje konden gaan missen zorgde voor stress, maar de spanning waar ik nog het allermeest onder te lijden had, werd veroorzaakt door de vulling van mijn blaas. Onze auto heeft geen ingebouwde wc. We werden omsingeld door auto’s en vrachtwagens. Het eerstvolgende toilet bevond zich op een onvoorspelbare tijdsspanne van ons vandaan.

Mijn dochter zat nog in de luiers, dus mijn eerste plan bestond uit het omwikkelen van mijn lid met een luier. Vrouwen hebben meer ervaring met vochtopnemend vermogen van de moderne absorptiebroekjes, dus ik vroeg mijn vrouw op mijn plan te schieten. Zij keek mij aan met een blik van: wil je dat serieus hier in de auto gaan uitvoeren? Zij opperde dat de luier geen partij zou zijn voor mijn hogedrukpistool.

Plastic flesje
Gelukkig is mijn vrouw niet het type dat een idee neersabelt zonder er een alternatief tegenover te stellen. Zij haalde een leeg plastic flesje tevoorschijn en draaide er de dop vanaf. De nood was hoog, dus zonder verdere onderbrekingen trok ik de rits omlaag. Het moest gebeuren, ook al bleek de hals van het flesje niet goed aan te sluiten op mijn pijpstelsel. Ik drukte de boel goed tegen elkaar en probeerde.

Op zo’n moment moet je snel leren. Er komen allerlei eerste indrukken tot je: je voelt warmte (ik plas niet over mijn hand heen, het plastic wordt gewoon warm), je schrikt van het geluid dat steeds hoger wordt (wat op zich handig is, want het helpt je te voorspellen wanneer het flesje vol is) en daarnaast probeer je de afloop te voorspellen (gaat het wel passen?). De opluchting maakte al snel plaats voor nieuwe paniek, want zo’n flesje is snel gevuld. Gelukkig kunnen mannen niet plassen als ze in paniek zijn, dus stokte de toevoer.

Inchecken
De rest van de rit ging voorspoedig. Op de vluchtstrook stond een auto in brand. Na het passeren van dat schouwspel konden we de afstand tussen ons en het vliegveld snel overbruggen. Het flesje plas ging gewoon mee, maar wat moet je ermee als het moment komt waarop je in moet checken? Mijn vrouw dumpte het colaflesje in een prullenbak, zonder scrupules. ‘Wat doe je nou?’ zei ik nog.

‘Wat moet ik anders?’ antwoordde ze. En dat was een goed antwoord.

CC foto: Burning Image