Tips voor een toffe stedentrip naar het Deense Aarhus

Smørrebrød, hip woonspul en Legoland kenden we al, maar Denemarken heeft nog veel meer in petto. Havenstad Aarhus (spreek uit: oorhoes) bijvoorbeeld, waar het fijn cultuursnuiven is. VIVA’s Sanne zocht in VIVA 24 uit wat je er niet mag missen. Hieronder vind je nog extra tips.

Door: Sanne Linssen i.s.m. VisitDenmark.nl

Kijken, kijken en kopen

Als je vanaf Dokk1, de grootste bibliotheek van Scandinavië, langs de rivier de stad in loopt, beland je in de beste shopstraten van Aarhus. Hier vind je vooral de bekendere merken en grote warenhuizen zoals Salling (Søndergade 27). De meer exclusieve boetiekjes vind je aan de noordkant van de rivier in Latin Quarter (vergelijkbare met de Amsterdamse 9 straatjes). Waar je ook naar binnen gaat, elke winkel in Aarhus doet denken aan een kleine kunsthal –óveral is over nagedacht.

Foodtour

Honger gekregen na een dag lang struinen door de straten van Aarhus? Mooi, want er zijn leuke eettentjes genoeg. In het Latin Quarter zitten veel kleine restaurants (zoals: Vaca, Olinico en Haute friture, die allemaal aan de Mejlgade liggen) waar je goed en betaalbaar kunt eten. Het kan even duren voor je een tafeltje hebt, maar geloof ons: het is de moeite waard.

Biertjes proeven

In openluchtmuseum Den Gamle By dwaal je op eigen houtje door een nagebouwd historisch Deens dorp. Bij de lokale bierbrouwerij kun je voor 20 kronen (omgerekend: € 2,70) drie soorten zelfgebrouwen biertjes proeven. Leuke bijkomstigheid: het glas mag je houden en mocht je ooit terugkomen bij Den Gamle By, dan mag je ’m onbeperkt komen bijvullen. Zere voeten? Voor 80 kronen pak je de paardenkoets (omgerekend: € 10,76). Die rijdt je niet alleen het hele dorp rond, hij zorgt ook meteen voor een romantische setting. Wij zeggen: win-winsituatie.
Den Gamle By, Viborgvej 2

Mag ik ook?

Volgend jaar is Aarhus de culturele hoofdstad van Europa, waardoor er het hele jaar door events en bijzondere tentoonstellingen op het programma staan. Dit jaar nog naar de Deense oostkust? Ook dan hoef je je niet te vervelen. In augustus is er bijvoorbeeld het tiendaagse Aarhus Festival, met een bomvol programma op het gebied van theater, muziek, literatuur en lekker eten. Ook leuk: het jaarlijkse foodfestival waar heel kookminnend Aarhus voor uitloopt. Kijk voor alle geplande activiteiten, fijne uitgaantips & meer op visitdenmark.nl/aarhus. Meteen boeken? Ga naar bookaarhus.com.