Top 5: een weekend weg. Nu!

Wil je met deze toch op zijn minst twijfelachtige zomer graag nog een paar dagen weg, maar heb je geen idee waarheen? Wij wel!

1) Lekker laagdrempelig: Barcelona. Uitleggen waarom lijkt ons niet meer nodig. Als je ook graag een beetje wilt bijkomen, boek dan je eigen kamer bij Garden House, Calle d’ Hedilla 58, in de wijk Horta. Dakterras, hangmat, fijne tuin en zooo’n relaxte sfeer. De drukte is een metrorit weg (halte Valldaura, groene lijn, L3). Reserveren: feetuphostels.com.

2) Al iets verder van huis: Granada. In de wijk El Albayzin (beschermd door UNESCO) vind je Makuto Backpackers, C/ Tina 18. Verstopt achter het woonhuis van de jonge eigenaar – die makkelijk over te halen is tot het geven van een wijnproefcursus. Met een overdekte loungehoek in de tuin. En hangmatten. Vlak bij het Alhambra. Tel.: +34-958 805 876; makuto.net; info@makutoguesthouse.com.

3) Toch liever naar Berlijn? Kijken of je Tom Cruise tegen ’t kleine lijf loopt? Of anders ‘onze’ Halina? Het Odysee Globetrotter is groot maar toch klein, met heel mooie kamers –  zie globetrotterhostel.de. Neem drie vrienden mee en boek een kamer voor vier. Ga je met de trein? Reserveer! Ja, dat is echt nodig. Helemaal fijn: waar je in deze (voormalig Oost-) Berlijnse wijk ook gaat eten: de kwaliteit en service is zó goed. Tel.: +49-30 29 0000 81; odyssee@globetrotterhostel.de

4) Onze (ietwat wilde) fantasieën brengen ons naar favoriete bestemming Nieuw-Zeeland. Naar de stad Auckland, en om precies te zijn: de wijk Parnell (zo’n twintig minuten lopen van het centrum, maar: er gaat ook een goedkope bus). Want in City Garden Lodge (citygardenlodge.co.nz), tja. Als je daar eenmaal logeert, wil je nooit meer terug naar Nederland. Dicht bij de stad, maar intussen uitbuiken in de tuin. Van de hamburgers bij Burgerfuel, 164 Parnell Road. Tel. +64-930 208 80; city.garden@compuweb.co.nz.

5) Nieuwsgierig, zó nieuwsgierig hoe het is om als tourist Amsterdam mee te maken. Dan liefst wel een beetje op stand, met een grote tuin voor de deur: het Vondelpark. Het enige hostel van deze lijst dat we nog niet zelf hebben uitgeprobeerd, maar waar we zeker nog ‘ns een nacht of wat gaan slapen: Stayokay Amsterdam Vondelpark, Zandpad 5, (020) 589 89 96; stayokay.nl.