5x opvoedtips voor je kat

Hoewel het voor een hond de normaalste zaak van de wereld is om naar puppytraining te gaan, wordt van een kitten nog vaak gedacht dat die niet op te voeden is. Think again! Ook je kitty heeft training nodig om een grote brave kat te worden.

 1. Consequentie is key
  Mag je kat niet op de slaapkamer komen? Sta dit dan ook nóóit toe. Niets is voor hem verwarrender dan wanneer je uitzonderingen maakt. Wees van kleins af aan duidelijk over wat hij wel en niet mag. Dus laat je niet verleiden om hem af en toe z’n zin te geven ‘omdat het anders zielig is’.
 2. Stop met straffen
  Doet je kat iets fout? Dit los je niet op door hem te straffen. Vaak begrijpt hij de reden hiervan niet en wordt hij er bang van. Kies er liever voor om zijn goede gedrag te belonen door hem te aaien of een brokje te geven.
 3. Als je haar maar goed zit
  Haar kammen, nagels knippen… Je kat zal dit in z’n leven nog vaak moeten doorstaan. Daarom is het belangrijk om ‘m hier als kitten al aan te laten wennen. Leer hem dat het leuk is als z’n haar geborsteld wordt, en dat het normaal is dat je af en toe in z’n bek wil kijken. Hoe? Een brokje of een half snoepje als beloning kan al wonderen doen.
 4. Krabregels
  Krabben is goed voor de nagels van je kat, maar uiteraard heb je liever niet dat hij je bank en vloerkleed onder handen neemt. Afleren heeft geen zin, want krabben is natuurlijk gedrag, dus straf hem er ook niet voor. Zorg er in plaats daarvan voor dat je genoeg krabpalen in huis hebt. Het liefst zoveel dat hij er altijd eentje in de buurt heeft. Regelmatig zijn nagels knippen helpt ook!
 5. Niet spelen met handen
  Leer een kitten van kleins af aan te spelen met speelgoed: hengeltjes, touwtjes, balletjes, et cetera. Maar geef hem nooit je handen! Daardoor gaat hij denken dat hij daarin mag krabben en bijten.

Blijf realistisch

Hoe goed je je kat ook hebt opgevoed; houd altijd in gedachten dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Ook een kat die je hebt geleerd om braaf in de tuin te blijven, rent weleens de weg op als hij een vogel ziet. Wil jij goed voorbereid zijn wanneer je kat iets overkomt? Dat kan door vooraf een verzekering af te sluiten bij OHRA. Lees er hier meer over.

Beeld iStock