5x zen dankzij de kunst van het repareren

repareren is ontspannen

Heel leuk al die meditatie-apps, yogaklasjes en mindfulle wandelingen met de hond. Maar wij ontdekten een nieuwe manier om helemaal zen te worden: ‘kapotte’ spullen repareren. Vijf gegarandeerde geluksmomentjes, met dank aan de gereedschapskist.

VIVA samen met SIRE

1 – Even helemaal weg

Stap één in elke vorm van rust zoeken: de focus verleggen. Dat kun je natuurlijk met je ogen dicht in kleermakerszit doen. Maar je kunt ook je toevlucht zoeken tot de schuur/garage/keukentafel. Waar je je eens uitgebreid buigt over dat kapotte snoer, die gescheurde broek of dat broodrooster die alleen nog op standje verschroeid aan wil. Gewapend met een schroevendraaier ga je even helemaal buiten jezelf. Je leert misschien wel iets nieuws. En aan het einde heb je – hopelijk – ook nog eens geld bespaard door je trouwe apparaat/kledingstuk/wat dan ook een tweede leven te geven. Ohmmmm.

 

2 – Waarderen kun je leren

Natuurlijk, je kunt ook gewoon een nieuwe kopen. Dat wordt je tegenwoordig makkelijker en makkelijker gemaakt. Met een klik of tap heb je een fonkelnieuw exemplaar in huis. Maar eerlijk is eerlijk: die zul je nooit zo waarderen als de versie 2.0 die je zelf hebt opgelapt. Die is gratis, en bovendien helemaal van jou. Daar kan geen shiny happy new one tegenop, toch? Meer waardering in het leven, wat is er meer zen dan dat?

 

3 – Afscheid nemen bestaat niet

Een moment van stilte voor je favoriete oorbel, je mooiste spijkerbroek, dat ene souvenir wat je die markt ergens ver van huis op de kop tikte. Dat tafeltje dat als allereerste in je nieuwe huis stond. Er zijn spullen waar je makkelijk afstand van doet. Maar vaak speelt emotionele waarde toch ook een rol. Wat nou als je géén afscheid hoefde te nemen van één van je favorieten? Alleen van die gedachte al voelen we onze hartslag zakken.

 

4 – Moe maar voldaan

Oké, niet elke klus is even intensief. Maar door zelf aan het repareren te slaan ga je wel lekker actief aan de slag. Aan het einde van de rit ben je misschien moe, maar zeker voldaan: je hebt gewoon iets gemáákt. Jij! Like a boss. Het milieu is je dankbaar, maar je gevoel van trots is dat natuurlijk ook. Dus voor je de volgende keer dreigt te denken: kan ik niet… Je kunt het misschien ook wél. Met een beetje hulp, van een handige vriend of buurman. Of van www.repareerhet.nl, het nieuwe initiatief van SIRE. Leren repareren was nog nooit zo eenvoudig. En je werkt nog aan jezelf ook.

 

5 – Voor wat hoort wat

Is je überzenne reparatiesessie geslaagd? Dan heb je dus geld bespaard. En ja, die centen kun je natuurlijk in je knip houden. Of… je geeft ze uit aan iets waar je nóg meer zen van wordt. Die fijne massage bijvoorbeeld, die je normaal echt te duur vindt. Een beloning voor je werk, wel zo terecht toch? Waar een gerepareerde stofzuiger al niet goed voor kan zijn. Wij voelen het wel, dat nieuwe zen.