8 tips voor een gezonde kat

gezonde kat

Poesje mauw, kom eens gauw, ik heb lekkere melk voor jou. Of eigenlijk beter niet, want als je je kat gezond wilt houden kun je die melk beter skippen. Hieronder lees je waarom en vind je meer tips om Minoes, Felix en Dikkie Dik gezond te houden.

Let wel: ondanks onderstaande bruikbare tips kan je huisdier altijd wat overkomen. Wil je jezelf behoeden voor onverwachte medische kosten? Sluit dan voor de zekerheid een verzekering af, bijvoorbeeld via OHRA.

DIY

Als je kat ziek is, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk achter komen. Check daarom regelmatig thuis of je geen opmerkelijke dingen aan zijn lichaam ziet. Zo zouden zijn oren, neus en ogen altijd schoon moeten zijn. Controleer of hij geen kale plekken heeft en of zijn vacht schoon en klitvrij is. Ook is het verstandig om zijn ontlasting in de gaten te houden.

Even krabben

Krabpalen zijn belangrijk voor de verzorging van de nagels van je viervoeter. Zorg voor een stevige en stabiele paal die hoog is, zodat je kat zich helemaal kan uitrekken. Zet de paal op een plaats waar hij vaak komt, zodat hij er niet speciaal naartoe hoeft te gaan.

Komt een kat bij de dokter

Om ziektes te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je kat zijn vaccinaties krijgt en regelmatig ontwormd wordt. Twijfel bij gek gedrag niet om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

No more babies

Leuk is anders, maar steriliseren of castreren is zeker verstandig. Hierdoor kun je de kans op ziektes zoals kattenaids verkleinen (want: minder vechtpartijen en geen sexueel contact). Bij poezen kun je hiermee ook baarmoederontstekingen tegengaan en de kans op melkkliertumoren verkleinen.

Kittige grasmaaier

Tijdens het schoonlikken krijgt je viervoeter flink wat haren binnen, en dat betekent verstoppingsgevaar. Om je kat zijn haarballen te laten opbraken, is het goed om hem gras (= natuurlijk braakmiddel) te laten eten. Katten die veel buiten lopen doen dit vaak zelf al, maar binnenkatten niet. Om verstoppingen te voorkomen, kun je daarom het best af en toe kattengras geven.

Poesje mauw, vandaag geen lekkere melk voor jou

Hoewel het liedje anders doet vermoeden, kunnen katten helemaal niet goed tegen melk. Van koemelk kunnen ze maagdarmproblemen krijgen. Als je per se melk wilt geven kun je beter gaan voor lactosevrije kattenmelk uit de dierenwinkel. Maar het best kun je gewoon kiezen voor water.

Blikkie blik

Katten zijn gek op blikvoer. Toch kun je dit beter niet elke dag geven. Je kat kan hierdoor voedingsstoffen te kort komen en sneller tandsteen krijgen. Er zitten grote verschillen tussen de merken. Wel zo handig om even te checken welke jij je huisdier geeft en wat de ingrediënten daarvan zijn.

Waterparadijs

Raar maar waar: veel katten drinken minder wanneer hun water dicht bij hun eten staat. Voorkom dit door het waterbakje een stukje verderop te zetten, of door er meerdere door het hele huis te plaatsen. Ook een waterfonteintje stimuleert het beestje om meer te drinken.

Maar hoe goed je je huisdier ook verzorgt, helaas kan het beestje altijd iets overkomen. Wil je jezelf behoeden voor een financiële tegenvaller als het fout gaat? Overweeg dan een verzekering aan te schaffen, bijvoorbeeld via OHRA. Je wilt je kat toch immers alle medische hulp kunnen bieden zonder na te hoeven denken over je bankrekening?

Beeld iStock