Hulptroepen: dokter Erna Rijnierse

Erna Rijnierse (43) is arts in het noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen. Ze wordt uitgezonden naar brandhaarden over de hele wereld: ‘Als ik niet meer minstens drie keer per dag lach, stop ik ermee.’

Medical Activities on the Phoenix“In de media wordt altijd gepraat over aantallen. Er zijn 800 bootvluchtelingenverdronken, zeggen ze op het journaal. Dat maakt het makkelijk om er niets bij te voelen. Ik zie de individuen. De gezichten achter de cijfers. Mensen zeggen soms dat wat wij doen een druppel op een gloeiende plaat is. Maar niemand vraagt ooit aan een dokter in Nederland of hij wel nuttig is. Ik word daar boos om. Elk kind dat ebola overleeft door onze zorg, is waardevol, iedere moeder die veilig haar kind kan baren in ons ziekenhuis ook.”

 

Rebellen met knuppelsArtsen zonder Grenzen

“Ik verzorg ook soldaten, mensen van alle partijen, hun gewond geraakte familieleden, hun kinderen. Als ik vertrek omdat we anders echt gevaar lopen, is er niemand die ze kan helpen. Ik ben maar een keer echt bang geweest, toen er tien rebellen met honkbalknuppels om me heen stonden. Ik dacht niet dat ik dood zou gaan, maar wel dat het vreselijk pijn ging doen. Toen zei ik gelukkig het juiste, namelijk dat ik zo ontzettend bang was. Ze lieten hun knuppels zakken en we konden weer praten.”

 

Artsen zonder GrenzenLachen ondanks alles

“Lukt het me niet meer om minstens drie keer per dag te lachen, dan stop ik met dit werk. Zelfs in de meest trieste situaties wil ik de grappige dingen blijven zien. En dat lukt tot nu toe goed. Bijvoorbeeld die keer dat ik in een ziekenhuis in Centraal- Afrikaanse Republiek werkte. Rebellen liepen met hun wapens in en uit, al zeiden we keer op keer dat dat niet mocht. Toen ze het toch weer deden, riep ik de mannen bij elkaar en sprak ze erop aan. ‘Geen kalasjnikovs, geen pistolen, geen messen en geen handgranaten, begrepen?’ Ze knikten beleefd. Ik draaide me om en zag iemand lopen met een pijl en boog. Ik moest zo lachen, gewoon omdat het te absurd was.”

 

Erna Rijnierse werkt al sinds 2007 voor Artsen zonder Grenzen. Wil je meer verhalen van haar lezen? Ga dan naar artsenzondergrenzen.nl/erna

Fotografie: Gabriele François Casini en Ikram N’gadi