Bye foto’s, documenten en herinneringen: dit is waarom je geen slachtoffer wil worden van ransomware

Het is zomaar een simpele dinsdagmiddag en je krijgt een mail van je beste vriendin met daarin een kortingscode voor je favoriete boetiekje. Zonder nadenken klik je op de link, want hé, het is je beste vriendin, en als je iémand kunt vertrouwen… Toch blijkt al gauw dat dit geen slimme zet was, want in no time wordt je computer geblokkeerd. Shit, je bent slachtoffer geworden van ransomware. Wat nu?

VIVA samen met de Rijksoverheid

Ransomware is de Engelse vertaling voor gijzelsoftware. Het is een vorm van cybercriminaliteit die de laatste jaren enorm populair is geworden – in 2016 is het aantal slachtoffers zelfs verdubbeld. Criminelen gebruiken ransomware om je computer te blokkeren of bestanden te versleutelen. Zeg maar dag tegen je foto’s en documenten! Om ze terug te krijgen vragen de boosdoeners om te betalen. Dit kun je echter beter niet doen, want het geeft geen enkele garantie. Sterker nog, je beloont de criminelen alleen maar voor hun gedrag.

Hoe raakt je computer besmet?

Zodra jij op een besmette link of website klikt of besmette bijlagen downloadt, loop je het risico dat er ransomware op je computer wordt geïnstalleerd. Het kan ook op je smartphone of tablet voorkomen. Ontvang je bijvoorbeeld een e-mail waarin wordt gevraagd om een wachtwoord te wijzigen of een prijs te verzilveren waarvoor je op een link moet klikken, wees dan alert. Zodra je klikt, installeert de ransomware zich ongemerkt op je computer, tablet of smartphone. En ben jij mooi de sjaak.

Hoe kan je het voorkomen?

Geloof ons: deze nachtmerrie wil je voorkomen. Zo doe je dat:

  • Gebruik nooit, nooit, nooit internet zonder een anti-virusprogramma;
  • Open geen onbekende bijlagen. Ook niet als de mail van een vriendin afkomstig is;
  • Wees extra alert bent bij het downloaden van software, muziek, films, tv-series, pdf’s en andere bestanden;
  • Zorg ervoor dat het besturingssysteem en de programma’s op je computer, tablet en telefoon altijd up-to-date zijn.

Last but not least

Spits je oren (of ogen, in dit geval), want het allerbelangrijkste advies luidt als volgt: zorg ervoor dat je altijd (ALTIJD) een back-up hebt van je waardevolle bestanden. Dan houd je er altijd toegang toe, ook al ben je getroffen door ransomware. Gebruik bijvoorbeeld een externe harde schijf en koppel deze los als de back-up klaar is. Kost niet veel tijd, levert wel veel op. Kijk voor meer tips en informatie op veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk en maak het internetcriminelen niet te makkelijk.