Hartenvrouw Danie Bles: ‘Elke dag overlijden 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Ik had geen idee’

Als HartenVrouw is stylist Danie Bles ambassadeur voor de Hartstichting. Wat ze daarmee hoopt te bereiken? Dat mensen, en vooral vrouwen, zich ervan bewust zijn dat hart- en vaatziekten in Nederland een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn.

Aandacht vragen

“Ik doe al jaren van alles en nog wat voor verschillende goede doelen. Tussen al die mooie initiatieven is over de Hartstichting relatief weinig bekend. Hun werk krijgt minder aandacht. Terwijl er elke dag zo’n 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten overlijden! Meer vrouwen dan mannen; ook ik had eerst geen idee. Sterker: het is doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Dus toen de Hartstichting me benaderde voor het  ambassadeurschap, vond ik het meteen een mooi doel. Andere goede doelen zijn natuurlijk ook belangrijk, maar hier valt nog een enorme slag te maken.”

Dag, zorgen

“We weten bijvoorbeeld nog erg weinig over het vrouwenhart. Wat zijn nu precies de verschillen tussen mannen en vrouwen? Ik heb me erin verdiept en ben me er bewust van geworden dat vrouwen vaak andere signalen hebben. Dat weet lang niet iedereen. De Hartstichting wil daarom dat er meer onderzoek gedaan wordt bij vrouwen, zodat we in de toekomst betere zorg kunnen geven en dus levens kunnen redden. Als HartenVrouw steun ik de Hartstichting hierin.”

Vinger aan de pols

“Voor de Hartstichting heb ik twee armbandjes ontworpen, waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Het ene is een rood koordje met een hartje eraan – die link was snel gelegd – en het andere heeft het woord ‘one’ erop, van one heart. Het rode koordje staat voor geluk; het is iets wat je bij
elkaar omdoet of wat je cadeau doet aan iemand om wie je geeft. Je kunt het bandje blijven dragen, waardoor je het werk van de Hartstichting voor jezelf en misschien voor anderen zichtbaar maakt.”

Steun ook meer onderzoek bij vrouwen met deze door stylist Danie Bles ontworpen HartenVrouw armband in grijs of rood. Een deel van de opbrengst gaat naar de Hartstichting. Prijs € 9,95 (incl. btw). Bestel ze hier!

Danie Bless 16 08 Hartstichting stills by RVDA 3990