De meest opvallende vragen aan Defensie-vrouwen

vragen defensie-vrouwen

In samenwerking met Defensie werd er vorige week een topic geopend waarbij VIVA-forummers de vrouwen van Defensie het legerhemd van het lijf konden vragen.

Wereldwijd werken aan vrede en veiligheid: dat is de dagelijkse missie van Defensie. En nee, dat wordt niet alleen door mannen gedaan. Jade, Heike, Suzanne en Inge beantwoordden vragen vanuit vrouwelijk perspectief. Een greep uit wat forummers van hen wilden weten.

Hexx: Waarom is het nodig om hier een topic over te openen? Ik neem toch aan dat je precies hetzelfde werk doet als je mannelijke collega’s?
“Je hebt gelijk, bij Defensie doet iedereen hetzelfde werk. De reden dat wij deze campagne gestart hebben, is dat er veel onbekendheid is. Vrouwen weten niet dat ze bij ons een diversiteit aan functies kunnen vervullen. Niet alleen in de verpleging of als kok, waar mensen nog wel aan denken. Maar bijvoorbeeld ook als jurist.”

Gele_Suikerspin: Ik vraag me af hoe vrouwen dat doen die last hebben van een zware menstruatie? Je kan de boel denk ik moeilijk verschonen tijdens een missie, laat staan op patrouille of bij een vuurgevecht.”
“Het is afhankelijk van het werk dat je doet. Tijdens oefeningen en missies zijn er – tenzij je daadwerkelijk in missiegebied ‘de poort uitgaat’ – altijd wel sanitaire voorzieningen. Veel van onze collega’s slikken de pil door, of ze laten een spiraaltje plaatsen als ze op missie gaan.”

Cactusprik: Is de selectieprocedure/toelating voor vrouwen hetzelfde als voor mannen? Ook qua fysieke eisen e.d.
“Dit is afhankelijk van wat je gaat doen. Voor de meeste functies zijn vrouwen net zo geschikt. Alleen worden de eisen iets aangepast, omdat vrouwen nou eenmaal een andere fysiek en lichaamsbouw hebben. Voor een klein aantal taken kan het belangrijk zijn dat je fysiek iets beter kan presteren. Voor dat soort functies worden daarom mannen geselecteerd.”

Lostit: Word je zelf verantwoordelijk gehouden voor je eigen (sexuele) veiligheid? Mag je ’s nachts bijvoorbeeld alleen naar het toilet als je op uitzending bent?
“Je kunt onze gedragscode vergelijken met die op een school. Daar is ieder kind verantwoordelijk voor zijn eigen aandeel in het klimaat van de klas. Ze mogen elkaar niet uitschelden, niemand buitensluiten, enzovoort. Je creëert een prettige, leefbare werkomgeving door iedereen te respecteren. Zo zorg je dat iedereen zich veilig voelt, dat is ook een van de basisbehoeften van de mens. Defensie werkt in die zin niet heel anders dan de maatschappij, ook bij ons is er sprake van bepaalde normen en waarden. Of je alleen naar het toilet gaat, is afhankelijk van je locatie: buiten de poort gelden andere regels dan op de compound, waar dat natuurlijk altijd kan.”

Nursey: Hoe regelen jullie het met je kinderen als je weggaat? Opa’s /oma’s/partner/bso? En hoe doe je het als je allebei, dus zowel je partner als jij, een tijd weg moet? Ik ben helemaal geen moederkloek, maar het lijkt mij echt vreselijk!
“Ten eerste kunnen moeders aanspraak maken op uitzendbescherming. Tot de vijfde verjaardag van je kind hoef je dus niet op missie. Daarnaast heeft Defensie de policy, anders dan in het Amerikaanse leger, om niet beide ouders tegelijkertijd op missie te sturen. Verder is er in overleg met de commandant een plaatsing mogelijk die past bij je levensfase. De ‘spitsuurfase’ is nou eenmaal erg druk. Veel vrouwen die bij Defensie werken zijn moeder en het is inderdaad soms een heel geregel. Maar met behulp van ouders, vrienden en familie lukt het vaak wel.”

Meer vragen en antwoorden lezen? Je kunt ze teruglezen in het topic op het VIVA-forum. Het topic is wel gesloten, er kunnen dus geen vragen meer worden gesteld.

Wil je meer informatie over werken bij Defensie? Klik dan hier.