Dit is waarom gezond eten goed is voor het milieu

Gezond eten levert een hoop voordelen op. Zo verlaag je je cholesterolgehalte als je minder verzadigde vetten binnenkrijgt. En je vermindert de kans op diabetes als je je dagelijkse hoeveelheid suikerhoudende frisdranken tot een minimum brengt. Maar wist je dat gezond eten ook nog een ander groot voordeel heeft, namelijk dat het goed is voor het milieu?

VIVA samen met Voedingscentrum

Producten die niet zo goed voor je zijn, zoals chips, chocola en koekjes, kosten veel moeite om te maken. Dat komt omdat er veel energie, ruimte en water voor nodig is. Bij onbewerkte producten is dit al veel minder. Zoals het woord ‘onbewerkt’ aangeeft; de producten worden niet tot nauwelijks bewerkt en liggen veel eerder in de winkel.

Kies daarom zoveel mogelijk voor onbewerkte of minimaal bewerkte producten als je jouw steentje wil bijdragen aan een schoner milieu. Zeker als ze vers en van het seizoen zijn. Om het allemaal wat makkelijker te maken, heeft het Voedingscentrum 18 Eetwissels voor je bedacht. Kleine aanpassingen in je eetpatroon die je dagelijks kunt maken, waardoor je niet alleen een stuk gezonder eet, maar ook meehelpt aan een duurzamere wereld.

Een van de Eetwissels is bijvoorbeeld: neem in plaats van een zoet toetje vaker een banaan. Een zoet toetje is harstikke lekker, maar er zit zuivel in, zetmeel en andere hulpstoffen. En vergeet ook niet de verpakking die er omheen moet. Dit betekent dat het product verschillende fases heeft doorstaan in de fabriek. Een banaan, daarentegen, hoeft alleen maar geplukt en vervoerd te worden en ligt vaak zonder verpakking in de winkel.

Vergeet ook niet het vlees

Het is een idyllisch beeld: koeien die lekker in de wei staan te grazen. Maar helaas heeft dit ook een groot nadeel. De mest en scheten van de dieren, samen met die van kippen en varkens, zorgen voor een enorme uitstoot van broeigaskassen. En dit versterkt weer de opwarming van de aarde.

Doe mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot door je dagelijkse stukje vlees zo nu en dan om te ruilen voor een vegetarische optie. Er zijn tegenwoordig genoeg producten die net zo lekker zijn als vlees. Denk aan een vega bonenburger, kipstuckjes of tofu.

Maak de hele maand januari Eetwissels

Ben je benieuwd naar welke Eetwissels je nog meer kunt maken? Op de site van het Voedingscentrum vind je alles wat je moet weten. En in VIVA 3, die nu in de winkel ligt, lees je welke Eetwissels VIVA-hoofdredacteur Debby heeft gemaakt. Zij doet al een paar weken mee aan de Eetwissel en is enthousiast. ‘Ik heb het gevoel dat ik nu bewuster omga met eten. Niet alleen omdat ik nu betere voedingsstoffen binnenkrijg, maar ook omdat ik bijdraag aan een schoner milieu. Ik kies nu namelijk vaker voor onbewerkte producten.’

Wil jij net als Debby ook gaan Eetwisselen? Check hier nog even alle Eetwissels die het Voedingscentrum voor je heeft bedacht.