Beter voorbereiden op een doktersbezoek doe je zo

diagnose

‘U bent ziek.’ Als je zo’n diagnose krijgt, hoor je waarschijnlijk niet meer wat de dokter verder vertelt. Hoe je zo’n doktersbezoek beter kan voorbereiden zodat je toch alle info tot je krijgt die je nodig hebt? Wij helpen je een handje.

Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de patiënten niet of niet goed voorbereid is op een heftige diagnose. Patiënten die zich hadden voorbereid, hadden vooral informatie op internet opgezocht (33%), iemand meegenomen naar het gesprek (28%), of vooraf iets besproken met de arts (14%). Een heftige diagnose krijgen is zwaar, zo weet Eline (28) al te goed: “Toen ik de diagnose kreeg dat ik ernstig ziek was, duizelde het me van de emoties, waardoor ik niet alle informatie heb onthouden. Ik moest die dag nog drie keer terugbellen naar het ziekenhuis om te vragen wat precies mijn behandeling zou zijn en wat de eerstvolgende stap was.” Daarom is het verstandig je goed voor te bereiden op zo’n heftig gesprek. Door deze vier tips bijvoorbeeld.

  1. Vragen paraat Waarom ga je naar de dokter? Wat houdt de behandeling precies in? Wat als ik deze niet onderga? Wat zijn de risico’s? Als je bij de dokter bent, kan het zijn dat je alles wat je van tevoren graag wilde weten, in een klap vergeet. Maak daarom gebruik van de Slimme Vragenlijst. Je kiest de vragen die voor jou relevant zijn en maakt zo jouw specifieke vragenlijst die je mee kan nemen op je tablet of telefoon, of je maakt er een printje van. Zo vergeet je nooit de vragen die je wilde stellen.
  2. Neem het gesprek op Na het horen van de diagnose, kan het zijn dat de rest van het gesprek een beetje langs je heen gaat. Het is daarom slim om een telefoon of ander opname-apparatuur mee te nemen waarmee je het gesprek op kan nemen. Zo kan je alles thuis nog eens rustig terugluisteren.
  3. Twee horen meer dan één Het is helemaal niet gek om iemand mee te nemen wanneer je naar de dokter gaat. Het is juist hartstikke handig! Degene die met je mee is kan meedenken, vragen stellen, luisteren en steunen waar nodig.
  4. Schrijf het op Tijdens zo’n gesprek komt er heel veel op je af. Als je pen en papier bij je hebt, kan je aantekeningen maken die je thuis nog eens rustig door kunt lezen. Als je tussendoor vragen hebt kan je die ook opschrijven, zodat je die aan het einde van het gesprek aan de arts kan stellen.

Wat vraagt de dokter?

Ook is het handig om je voor te bereiden op de vragen van de dokter, zodat hij of zij je zo goed mogelijk kan helpen. Dít is de top 5 vragen die artsen meestal stellen.

  1. Hoe lang én hoe vaak heeft u deze klachten?
  2. Wordt het erger bij bepaalde activiteiten of wisselt het per dag?
  3. Wat heeft u zelf al gedaan?
  4. Heeft u ook nog andere klachten of symptomen?
  5. Welke medicijnen gebruikt u?

Wil je nog meer tips over hoe je beter naar de dokter kan gaan? Klik hieronder!

»Beter naar de dokter gaan doe je zo «

Beeld iStock