McDonald’s onder de loep: ketencontrole

McDonald's

Hoe gaat McDonald’s om met voedselveiligheid? Wat zit er nou eigenlijk in zo’n Hamburger? En welke verantwoorde keuzes zijn er? VIVA’s Patricia Groot zoekt het in Good Food voor je uit. Deze week: ketencontrole.

Patricia: “Via viva.nl/goodfood kreeg ik deze maand een mail binnen over de Quarter Pounder. Lisa vraagt zich af welke chemische smaakmakers er aan rundvlees worden toegevoegd. Tijd voor een check: ik belde McDonald’s woordvoerder Eunice Koekkoek voor tekst en uitleg.

Koe1. Van de boer
“We beginnen bij het begin: de boerderij. Alle Hamburgers die McDonald’s in Nederland verkoopt, zijn gemaakt van runderen uit Nederland, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Ongeveer tachtig procent komt van melkkoeien, de overige twintig procent is van stierkalveren die niet voor de fokkerij worden gebruikt.”

2. 100% rundvleesBout
McDonald’s Hamburgers zijn altijd gemaakt van 100% rundvlees. Het rundergehakt voor de Hamburgers van McDonald’s wordt samengesteld uit verschillende (met name de voorste) delen en de flanken van een rund.

Gehaktmolen3. Gehaktmakers
“In ons vleesverwerkingsbedrijf in Duitsland worden grote stukken rundvlees in een gehaktmolen vermaald en vervolgens verwerkt tot 100% rundergehaktschijven. Hierbij heeft het rundergehakt een standaard vetpercentage van 20%; wat de burger de karakteristieke smaak en structuur geeft.”

Vrachtwagen4. Herkomstcheck
“De Hamburgerschijven worden meteen diepgevroren en verpakt, met een label met de datum en het tijdstip van productie erop. Zo weten we altijd waar het vlees precies vandaan komt. Vervolgens worden de Hamburgerschijven naar het distributiecentrum in Nederland vervoerd. Van hieruit worden onze McDonald’s-restaurants bevoorraad.”

Restaurant5. In het restaurant
“In onze restaurants is heel veel aandacht voor voedselveiligheid en hygiëne. Zo gebruiken onze medewerkers altijd een handschoen als ze rauw vlees bereiden. Onze Hamburgers worden zonder olie of boter gegrild. Het enige wat we toevoegen, is een beetje zout en peper voor de smaak: 100% rundvlees dus!”

Heb jij een vraag over McDonald’s?

Stel ’m op viva.nl/goodfood. Wie weet ga ik voor je op onderzoek uit en lees je het antwoord binnenkort in VIVA! Volgende keer: track and tracing.