McDonald’s onder de loep: tracking and tracing van de Franse Frietjes

McDonald's

Hoe gaat McDonald’s om met voedselveiligheid? Wat zit er nou eigenlijk in zo’n Hamburger? En welke verantwoorde keuzes zijn er? VIVA’s Patricia Groot zoekt het in Good Food voor je uit. Deze week: tracking and tracing van de Franse Frietjes van McDonald’s.

Patricia: “Veel vragen die ik binnenkrijg via viva.nl/goodfood, gaan over de oorsprong van de producten van McDonald’s. Waar komen de aardappelen van de populaire Franse Frietjes bijvoorbeeld vandaan? Ik ga op onderzoek uit bij McDonald’s en de leverancier van de Franse Frietjes. Kwaliteitsmanager Sjoerd Reijne en aardappelspecialist Ronald de Winter van frietleverancier Lamb Weston vertellen me exact hoe binnen enkele uren getraceerd kan worden waar de aardappels voor de Franse Frietjes zijn geteeld.”

Zo speciaalRonald de Winter

Ronald de Winter: “De Frietjes worden gemaakt van een speciaal aardappelras, de Innovator, dat in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk wordt geteeld. Al op het perceel krijgt een partij aardappelen een unieke code mee, die aangeeft waar ze zijn geteeld. Samen met de productietijd en datum in de fabriek kunnen we zo herleiden waar de Franse Frietjes vandaan komen.”

Terug naar de teler Sjoerd Reijne3

Sjoerd Reijne: “Aan de hand van die unieke code kunnen we terugvinden op welke datum en zelfs op welke tijd de Frietjes zijn verpakt. Met deze informatie kunnen we weer traceren welke teler de aardappelen heeft geteeld waarvan de Frietjes zijn gemaakt. Elke partij aardappelen die bij ons binnenkomt, is voorzien van een registratienummer.”

Friet-facts

• Voordat de Frietjes worden geserveerd aan jou, worden er 51 kwaliteitscontroles uitgevoerd.
• Ze worden gefrituurd in 100% plantaardige olie. Een combinatie van zonnebloem- en raapzaadolie
• Er worden 89.000 Franse Frietjes per minuut geproduceerd; dat is 380.000 kilo per dag.
• Het ras van de aardappelen waarvan de Frietjes worden gemaakt, heet Innovator.

Heb jij een vraag over McDonald’s?

Stel ’m op viva.nl/goodfood. Wie weet ga ik voor je op onderzoek uit en lees je het antwoord binnenkort in VIVA! Volgende keer: aardappel.