McDonald’s onder de loep: voedselveiligheid en allergenen

McDonald's

Hoe gaat McDonald’s om met voedselveiligheid? Wat zit er nou eigenlijk in zo’n Hamburger? En welke verantwoorde keuzes zijn er? VIVA’s Patricia Groot zoekt het in Good Food voor je uit. Deze week: voedselveiligheid en allergenen.

Patricia: “Toen ik voorstelde om een Hamburger te halen bij McDonald’s, reageerde vriendin F. verontwaardigd: ik wist toch dat ze daar niet kon eten vanwege haar glutenintolerantie? Klopt dat wel? Tijd voor een mini-onderzoek.”

Wat is glutenintolerantie?

Iemand die last heeft van glutenintolerantie, kan niet tegen gluten, ofwel: een mengsel van eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe. Gluten zitten ook in producten die van deze granen zijn gemaakt (denk: brood, pasta, paneermeel, cake en taart). Kortom: je moet veel laten staan als je last hebt van glutenintolerantie. Eet je toch gluten, dan beschadig je daarmee het slijmvlies van je dunne darm.

70% van de Nederlanders met glutenintolerantie is vrouw. Naar schatting lopen er in Nederland tussen de 80.000 en 160.000 rond met glutenintolerantie. Glutenintolerantie is dan ook een van de vaakst voorkomende voedselintoleranties bij kinderen en volwassenen.

Bron: glutenvrij.nl

glutenvrij

Met glutenintolerantie eten bij McDonald’s

Heeft mijn vriendin gelijk: moet ze door haar glutenintolerantie de Hamburgers van McDonald’s laten staan? Woordvoerder Eunice Koekkoek: “Nee hoor, sinds deze zomer kunnen mensen met glutenintolerantie een glutenvrije Hamburger, Cheeseburger of Quarter Pounder komen eten bij een van onze ruim vijftig restaurants. Op mcdonalds.nl/restaurants kun je via de functie ‘Zoek een restaurant’ zien of een McDonald’s bij jou in de buurt glutenvrije burgers serveert. Maar ook aan mensen met andere voedselintoleranties is gedacht: we informeren onze gasten via onze site, app én placemats over welke allergenen een product bevat. Heb je toch nog vragen over allergieën, dan kun je die natuurlijk ter plekke stellen aan de Restaurant Manager.”

Goed nieuws: sinds juni hebben ruim 50 McDonald’s-restaurants glutenvrije Hamburgers, Cheeseburgers en Quarter Pounders op het menu.

GlutenvrijKwaliteitscheck

McDonald’s-woordvoerder Eunice Koekkoek: “McDonald’s wil op alle manieren bijdragen aan de voedselveiligheid. In de keten en in de restaurants worden continu kwaliteitscontroles uitgevoerd. Zo worden de beste aardappels gebruikt en eventuele plekjes verwijderd, zodat we de mooiste Franse Frietjes kunnen serveren. Wist je dat we wel 50 kwaliteitscontroles uitvoeren, ook op smaak, uiterlijk en structuur? Dit alles zodat iedereen zorgeloos kan genieten van al het lekkers.”

Heb jij een vraag over McDonald’s?

Stel ’m op viva.nl/goodfood. Wie weet ga ik voor je op onderzoek uit en lees je het antwoord binnenkort in VIVA! Volgende keer: ketencontrole.