Jeanine bezocht de jeugdarts met vragen over de 22-wekenprik

Jeanine is 22 weken zwanger van haar eerste kindje als ze een bezoek brengt aan het consultatiebureau. Ze heeft gehoord over de 22-wekenprik tegen kinkhoest en wil er graag meer over weten. Dit zegt jeugdarts Maartje Verhoeven erover.

VIVA Mama samen met RIVM

Met de komst van de 22 wekenprik kun je vanaf nu tijdens de zwangerschap al een inenting halen waardoor je baby vanaf de geboorte direct beschermd is tegen kinkhoest. Kijk mee met het bezoek van Jeanine aan jeugdarts Maartje Verhoeven.

Dit zijn de belangrijkste lessen van Maartje over de 22-wekenprik.

Hoe eerder, hoe beter

Jaarlijks belanden 170 baby’s met kinkhoest in het zieken­huis. Je kunt je inenten tegen kinkhoest vanaf de 22e week van je zwangerschap. Hoe eerder je dat doet na die 22e week, hoe beter. Door de vaccinatie maak je antistoffen aan die via de placenta bij je kindje terechtkomen. Twee weken na de prik heeft je kind genoeg antistoffen om beschermd te zijn tegen kinkhoest. Als de tijd tussen de prik en de bevalling korter is dan twee weken, heeft je kindje misschien niet meer alle antistoffen op kunnen nemen, maar ben jij wel beschermd. Je kunt de ziekte dus niet meer doorgeven.

 

Ongevaarlijk

Veel moeders vinden het geen fijn idee, vaccineren tijdens de zwangerschap. Maar Maartje verzekert dat de prik veilig is. In het buitenland geven ze de 22-wekenprik al jaren aan aanstaande moeders. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van de inenting op moeder en kind en er blijkt geen verhoogde kans te zijn op complicaties tijdens de zwangerschap. Bij de vaccinatie worden slechts deeltjes van de kinkhoestbacterie ingespoten, je wordt er dus niet ziek van.

 

Het scheelt je kindje later 1 prik

Dankzij de 22-wekenprik hoeft je kind na zijn geboorte meestal één prik minder te halen. Normaal wordt een kind tot zijn tiende vijf keer gevaccineerd tegen kinkhoest, maar door de 22 wekenprik vervalt de vaccinatie die baby’s normaalgesproken bij twee maanden krijgen. Dat scheelt weer een huilbui.

 

Zo haal je ‘m

Ga naar 22wekenprik.nl, klik op ‘afspraak’ en vul je postcode in. Je ziet dan welke jeugdgezondheids­organisatie bij jou in de buurt zit. Daar kun je een afspraak maken. Ben je pril zwanger? Van de verloskundige of gynaecoloog krijg je tussen de 14 en 22 weken een uitnodiging, maar je moet wel zelf een afspraak maken. De vaccinatie is gratis. Heb je vragen over de 22 wekenprik? Kijk op de website of stel ze aan de jeugdarts.