Jo-An Ghurahoo-van der Tol: ‘Ik wilde mijn eigen koers varen’

Doordat Jo-An InSync leeft, durfde ze te kiezen voor haarzelf en voor wat ze echt wilde: een eigen advocatenkantoor. “Ik voelde dat dit iets was wat ik móést doen.”

Jo-An Ghurahoo-van der Tol: 32 jaar • Amsterdam • Getrouwd met Raimond • Advocaat en partner bij Fam. Advocaten, gespecialiseerd in familie- erfrecht en mediation • Genomineerd voor de VIVA400

Wanneer kreeg jouw interesse voor persoonlijke groei een boost?

“Ik heb het altijd belangrijk gevonden om mezelf uit te dagen. In 2013 kwam ik als jongste van al m’n collega’s binnen bij een maatschap, waar ik ging werken als advocaat. Die maatschap bestaat al 25 jaar, dus ik stapte in een rijdende trein. Dat heeft zo z’n voordelen, maar het betekende ook dat alles al was ingevuld: hoe bepaalde dingen werden aangepakt, waar de nadruk op werd gelegd. Ik kreeg niet echt de ruimte om mijn eigen ambities vorm te geven, waardoor ik niet helemaal mezelf kon zijn. Na een paar jaar kwam ik op een punt dat ik dacht: wil ik dit nog wel accepteren? Ik voelde heel sterk dat ik een andere weg moest inslaan om mezelf te blijven ontwikkelen, maar ja, hoe pak je dat aan? Na lang wikken en wegen heb ik de knoop twee jaar geleden doorgehakt en besloten dat ik mijn eigen koers ging varen.”

Was dat een moeilijk besluit?

“Ja, want daar had ik zekerheid. Maar tegelijkertijd voelde ik dat dit iets was wat ik móést doen. Samen met drie andere advocaten ben ik voor mezelf begonnen, wat in eerste instantie heel onzeker was. We moesten bij nul starten: een businessplan maken, pand zoeken, logo ontwerpen, zelf financieren. Dat was een spannende tijd, maar ik voelde me ook heel opgelucht. Er borrelde een enorme kracht in me op, omdat ik écht had gekozen voor mezelf en voor wat ik het liefst wil: mensen helpen als advocaat in familierecht, en draagmoederschapszaken in het bijzonder. De eerste keer dat we de deur van ons eigen kantoor openden, voelde als een enorme mijlpaal.”

Het is heftige thematiek waar jij als advocaat mee te maken krijgt. Helpt een InSync leven daarbij?

“De tissues staan bij ons standaard op de tafel, want het gaat vaak om emotionele, schrijnende zaken. Natuurlijk blijft een verdrietige of oneerlijke zaak weleens in mijn hoofd rondspoken, maar ik heb geleerd om daarmee te dealen. Wat voor mij helpt, is om dan een rondje te gaan fietsen om mijn hoofd leeg te maken en daarna even stil te staan bij wat ik heb zien langskomen, zodat ik alles in perspectief kan zetten.”

Natuurlijk twijfelde ik weleens, maar ik weet nu dat ik op mijn innerlijke kracht kan vertrouwen

Lukt het jou om je innerlijke criticus als je grote kracht te zien?

“Ik kan heel gemotiveerd raken van het stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘Jij kunt dit, ga ervoor!’ Ik geloof dat ik daarom ook veel risico’s durf te nemen, zoals het opzeggen van mijn baan om een eigen kantoor op te starten. Het was afwachten hoe dat ging lopen, maar ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat het zou lukken. Daar heb ik geen moment aan getwijfeld. Mijn innerlijke criticus speelt daarin op een positieve manier een grote rol. Ik ben er hartstikke trots dat ons eigen bedrijf nu echt staat. Natuurlijk is het stemmetje in mijn hoofd ook weleens negatief, maar doordat ik kan vertrouwen op mijn innerlijke kracht, weet ik inmiddels goed hoe ik daarmee om moet gaan.”

Is je reis naar persoonlijke groei en bewustzijn nu ten einde?

“Ik denk dat je nooit uitgeleerd bent. InSync leven betekent voor mij dat je jezelf zowel zakelijk als privé blijft ontwikkelen om je beste zelf te zijn en blijven. Zo ga ik binnenkort bijvoorbeeld een wijncursus volgen, doe ik veel opleidingen voor mijn werk en wil ik veel reizen om andere culturen te leren kennen. Ik vind het fijn om mezelf vanuit de lekkere flow waarin ik zit steeds uit te dagen om nieuwe dingen te doen.”

Wat is dat eigenlijk, ‘InSync leven’?

Het klinkt op het eerste gezicht zweverig, maar InSync leven is juist hartstikke praktisch. De essentie is dat je één bent met jezelf, wat begint met beter luisteren naar je innerlijke criticus. Je weet wel, dat stemmetje in je achterhoofd. Maar liefst zes van de tien vrouwen wordt beïnvloed door die innerlijke stem. Vaak positief, maar soms draaft die stem door en brengt ie je aan het twijfelen. De gouden tip is om je innerlijke criticus niet als een vijand te zien, maar juist als je grootste kracht. Lukt dat, dan kan die stem je uitdagen om het beste uit jezelf te halen en het leven te omarmen. Dat maakt je zelfverzekerder, creatiever en vastberaden om te gaan voor wat jou het gelukkigst maakt. InSync leven geeft je het gevoel dat je de wereld aan kunt en heeft een positief effect op alle aspecten van je leven: van werk en vriendschappen tot je relatie. Meer tips om InSync te leven? Check activia.nl, want bij Activia hebben ze er hun missie van gemaakt om vrouwen te inspireren en te stimuleren in de zoektocht naar hun beste ik.

activia_block_logo_latincmykkopie