Klachten googelen: doen of niet?

klachten googelen

Als je een gek plekje tegenkomt, last hebt van je schouder of een zeurende hoofdpijn die maar niet overgaat, googel je waarschijnlijk even snel wat er aan de hand kan zijn. Maar is dat wel zo verstandig om te doen?

De helft van de Nederlanders zoekt haar klachten online op voordat ze een arts bezoekt. Wereldwijd gaat zelfs een op de twintig zoekopdrachten over medische klachten, kwaaltjes en ziekten. Het is ook een logische stap, want het internet weet toch alles? Daarnaast is het ook een supersnelle manier om erachter te komen waar je last van hebt.

Wat vindt de dokter?

Artsen waarschuwen voor ‘zelf online dokteren’. “Het is voor mensen lastig om betrouwbare informatie, broodjeaapverhalen en marketing uit elkaar te halen,” legt huisarts Koen Vrijmoet uit, die vaak ziet dat de informatie online mensen verontrust, in plaats van geruststelt. Dat gebeurde bij een van de VIVA-forummers, toen zij online haar symptomen opzocht. “Ik had al een tijdje last van concentratieproblemen, moest heel vaak plassen en had een onstilbare trek naar suiker. Mijn vriend wilde dat ik naar de dokter zou gaan, maar ik vond het niet nodig. Om hem gerust te stellen googelde ik mijn symptomen. Dat had ik nooit moeten doen: ik kwam op diabetes uit. Nu durf ik helemaal niet meer naar een arts.” Toch zien dokters ook de positieve kanten in van het googelen van je klachten. Door te zoeken op het internet, weet je namelijk al meer over je klachten voordat je naar een arts stapt. Met die kennis kan je actief meedenken en samen met de dokter beslissen over een eventuele behandeling.

Klachten googelen doe je zo

Je klachten googelen is dus meer dan prima. Maar: ga wel voorzichtig om met de informatie die je vindt. Zilveren Kruis heeft een handig stappenplan voor het online opzoeken van je klachten:

  1. Gebruik gevonden informatie als hulpmiddel en niet om de dokter te vervangen;
  2. Schrijf op wat je hebt gevonden en vertel het je dokter;
  3. Controleer je bronnen. Van wie komt de informatie en hoe oud is het?;
  4. Zoek niet te lang. Te veel informatie maakt je onterecht ongerust;
  5. Houden je klachten aan of ben je ongerust? Neem dan altijd even contact op met je arts.

Besluit je vervolgens toch een bezoekje te brengen aan de dokter? Met de Slimme Vragenlijst van Zilveren Kruis kun je de voor jou relevante vragen selecteren om beter voorbereid naar de dokter te gaan. Zo haal je alles uit je doktersbezoek.

» Slimme Vragenlijst | Klik hier «