Marlot de Jonge voor #ikbepaalzelf: ‘Klanten zijn vaak verbaasd dat ik álles zelf doe’

Marlot de Jonge

Met een studie consumenten-psychologie op zak en een aantal jaar ervaring als restaurantmanager besloot foodie Marlot de Jonge (27) voor zichzelf te beginnen. Ze bedenkt en bereidt gezonde diepvriesmaaltijden.

Tekst Kim Buitenhuis | Foto Sophie Oerlich

Grootste droom: ‘Een productieruimte met een grote keuken die ik zelf kan inrichten.’
Grootste misstap: ‘Toen ik de juiste merknaam had, heb ik die ook los van mijn bedrijf laten registreren. Achteraf was dat niet nood-zakelijk en had ik dat geld harder nodig voor productontwikkeling.’
Grootste talent: ‘Van de kleinste restjes weet ik iets lekkers te maken.’
Ongekend talent: ‘Vanuit enthousiasme dwaal ik soms zo af dat ik daardoor op goede ideeën kom.’
Absoluut niet goed in: ‘Tijd inschatten. Ik kom altijd op tijd, maar hoeveel tijd ik voor klusjes nodig heb, vind ik vaak moeilijk in te schatten.’
Ik vind mezelf rijk als…: ‘Ik onbezorgd kan leven zonder na te denken over geld.’
Grootste idool: ‘Ik let vooral in mijn omgeving op hoe andere ondernemers dingen aanpakken. Zo spreek ik geregeld af met een groepje vrouwen die net als ik startende ondernemer zijn, om ervaringen en tips uit te wisselen.’
Droombaan vroeger: ‘Drie jaar geleden wist ik het nog steeds niet. Na mijn studie consumentenpsychologie nam ik een tussenjaar en bleef ik in het restaurant werken om uit te vogelen wat ik nou echt wilde.’
Droombaan nu: ‘Dit. Ik kan zelf de richting van mijn bedrijf bepalen.’

Ik bepaal zelf…

‘…hoe ik mijn werkdag invul. Voor mij het grootste verschil sinds ik fulltime met Freasy bezig ben. Hiervoor heb ik een aantal jaar als restaurantmanager gewerkt. Daar kreeg ik van de eigenaar veel vrijheid en stond ik ook vaak in de keuken, mijn favoriete plek. Nu hoef ik alleen rekening te houden met levermomenten. Die bepalen namelijk wanneer ik voor mijn klanten de keuken in ‘moet’. De rest van de tijd zit ik achter mijn bureau om mails te beantwoorden, experimenteer ik in de keuken of loop ik door de groothandel op zoek naar inspiratie voor een nieuw gerecht.’

Moeilijke keuze

‘Fulltime ondernemer zijn. Ik heb anderhalf jaar de tijd genomen om mijn bedrijf op te starten, daarnaast werkte ik in het restaurant. Tot ik wist: om echt te kunnen groeien, moet ik fulltime met Freasy aan de slag. Die knoop heb ik een paar maanden geleden doorgehakt. Een goede keuze, want inmiddels werk ik ruim 
veertig uur per week en zie ik mijn klantenkring en omzet stijgen. Mijn kracht? M’n persoonlijke touch. Dat hoor ik ook veel terug van mijn klanten. Die zijn vaak verbaasd dat ik alles echt zelf doe: van recepten maken tot mailtjes beantwoorden. Dat zijn ze blijkbaar niet gewend in deze branche.’

Leermoment

‘In het begin heb ik te veel geld uitgegeven aan dingen die eigenlijk niet nodig waren. Zoals vijfhonderd rollen tape met mijn oude merknaam. Van die naam besloot ik af te stappen toen vlak daarna een bedrijf met een vergelijkbare merknaam op de markt kwam. Het voelde niet goed. Ach ja, die tape is nog wel handig als ik een keer ga verhuizen.’

Trots op

‘Dat ik veel zelf doe. Van mijn maaltijden tot branding: overal staat mijn stempel op. Mijn gerechten herken je aan het feit dat ze nooit simpel zijn. Ik ben goed in gezonde en creatieve alternatieven bedenken, van vegan tot glutenvrij. Ik organiseer ook geregeld proefrondes met vriendinnen, zodat ik zeker weet dat de gerechten van topkwaliteit zijn. Ik vraag of ze nog iets missen, of er een ingrediënt overbodig is en of het goed gegaard is. Vooral met dat laatste experimenteer ik veel, zodat ik zeker weet dat de klant het gerecht na het invriezen en opwarmen het allerlekkerst krijgt voorgeschoteld. Zo moet zalm heel kort worden gegaard voordat je het invriest, anders verliest het zijn smaak bij het opwarmen.’

Toekomst

‘Ik kijk er erg naar uit om een productieruimte te hebben met 
een grotere keuken, waarin ik ook ruimte heb om workshops te geven. Ik mis soms een beetje het persoonlijke klantencontact. Door workshops te organiseren over onderwerpen als ‘alles 
wat je moet weten over het invriezen van je eten’ en ‘gezonder koken’ hoop ik dat te creëren. In die keuken heb ik dan ook genoeg ruimte om de video’s en foto’s voor mijn kanalen te produceren.’

Ik bepaal zelf staat voor eigen keuzes maken. Je eigen leven leiden. Het heft in eigen handen nemen. Je eigen pad kiezen. Het staat voor women empowerment. In deze rubriek geeft VIVA vrouwen een podium om hun verhaal te vertellen, zodat ze andere vrouwen kunnen inspireren en empoweren.  Ook meedoen? Deel je verhaal op social media onder de #Ikbepaalzelf.

Dit artikel komt uit VIVA-18-2019. Dit nummer ligt op 30 april in de winkel.