De meest gestelde vragen over pensioen

pensioen

In samenwerking met Nationale-Nederlanden werd er vorige week een topic geopend op het VIVA-forum waarop je al je prangende vragen over jouw pensioen kon stellen. Het kennisteam beantwoordde deze. Zie hieronder de meest gestelde vragen.

KaitlynTodd: Ik heb in het verleden verschillende werkgevers gehad in diverse branches. Hoe weet ik hoeveel pensioen ik heb opgebouwd?

Kennisteam: “De site mijnpensioenoverzicht.nl geeft goed inzicht in je pensioen. Op deze website leveren pensioenuitvoerders informatie  over je opgebouwde pensioenen. Als je op deze site met je DigiD inlogt, krijg je een overzicht van je opgebouwde pensioenen.”

Monatala: Hoe kun je zelf belastingtechnisch voordelig voor je pensioen sparen buiten werkregelingen om?

Kennisteam: “Het sparen voor je pensioen naast je huidige werkregeling valt onder ‘aanvullend sparen in de privésfeer’. Dit kan bijvoorbeeld via een lijfrente of via banksparen. Het kenmerk van deze spaarproducten is dat je fiscaal voordelig kunt sparen. Deze spaarproducten zijn fiscaal voordelig omdat er bijvoorbeeld belasting wordt geheven in de uitkeringsfase. De inleg tijdens de opbouwfase mag je juist aftrekken van de belasting. Als pensioengerechtigde val je in een lagere belastingschaal. Hierdoor benut je dus het belastingvoordeel. Let wel, de aftrek geldt alleen als je een pensioentekort hebt! Om te berekenen of er bij jou sprake is van een pensioentekort kun je hiervoor het beste je jaarruimte berekenen. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over het berekenen van de jaarruimte. Door de jaarruimte te berekenen, kom je erachter hoe groot de ‘ruimte’ is die je kunt gebruiken om fiscaal voordelig te sparen.”

Orgineel: Mijn man is sinds kort zzp’er en hij wil graag gaan sparen voor zijn pensioen, maar heeft geen idee welke vorm nu verstandig is. Zelf een spaarrekening openen zodat je het zelf in de hand hebt of bij een pensioenfonds, maar weet je dan wel zeker dat je geld er straks ook nog is en er verantwoord wordt belegd? En in hoeverre kun je je koophuis zien als oudedagsvoorziening?

Kennisteam: “Voor een zzp’er gelden er andere regels dan voor een werknemer. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld banksparen of beleggen. Een koophuis kun je ook betrekken in je oudedagsvoorziening. De mogelijkheden hierin zijn sterk afhankelijk van de vraag hoeveel risico je wilt lopen. Ik kan je man en jou hierin helaas geen advies geven. Voor een goed advies kan je het beste naar een onafhankelijke adviseur gaan.”

Dreetje78: Mijn partner en ik denken erover na om een samenlevingscontract af te sluiten. Maar wat heeft dat voor invloed op mijn pensioen? Verandert er dan iets?

Kennisteam: “Allereerst zou je moeten nagaan hoe jouw ouderdomspensioen in combinatie met het partnerpensioen is geregeld in je pensioenreglement. Je werkgever beslist namelijk over het begrip partner. Het is mogelijk dat je werkgever alleen getrouwde of geregistreerde werknemers een partnerpensioen toezegt. Stel dat jij met een samenlevingscontract ook in aanmerking komt voor het meeverzekeren van het partnerpensioen, dan is bij jouw overlijden een partnerpensioen meeverzekerd. Ook hiervoor geldt weer dat je de pensioenreglement goed moet nalezen.”

Meer vragen en antwoorden lezen? Je kunt ze teruglezen in het topic op het VIVA-forum. Het topic is inmiddels gesloten, er kunnen dus geen vragen meer worden gesteld. Of kijk voor meer informatie over pensioen op www.pensioenistedoen.nl