Met deze tips slaapt je dreumes ’s nachts lekker door – en staan jullie allemaal gezond weer op

Weet je nog die eerste maanden met je baby? Nachtvoedingen, darmkrampjes, nachtelijke huilbuien: nee, uitgeslapen was je niet. Gelukkig is je kleine inmiddels alweer bijna een peuter en zijn de nachten er weer gewoon om te slapen. Of… toch niet? Als de nachten nog niet altijd even soepel gaan, probeer onderstaande tips dan eens.

Slaapritueel
Misschien vindt je kind het veel te leuk bij papa en mama om te gaan slapen. Zorg daarom dat je consequent bent en een vast slaapritueel doorloopt: tandenpoetsen, pyjama aan, in bed leggen, verhaaltje voorlezen en ‘welterusten’. En dat liefst elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip. Zo leert je kind dat hij nu mag gaan slapen en dat wat hij of zij ook doet, het gewoon bedtijd is.

Aangename slaapkamer
Zorg daarnaast dat de randvoorwaarden voor een fijne nachtrust aanwezig zijn. Denk hierbij aan een aangename temperatuur in de slaapkamer: ongeveer tussen de 16 en 18 graden. Is de kamer donker genoeg? Zo niet, hang verduisterende gordijnen op. Zorg daarnaast – op een knuffel na voor de geborgenheid – voor zo min mogelijk afleiding (geen knuffels met muziek bijvoorbeeld of ander speelgoed in bed).

Laat zien dat je er bent
Gaat je kind elke keer huilen als je wegloopt uit de kamer omdat hij verlatingsangst heeft of simpelweg niet wil slapen? Ga dan om de vijf minuten even terug (en als het lang aanhoudt om de tien of twintig minuten) om te laten zien dat je er nog bent. Zorg wel dat je het kort houdt en haal hem of haar niet uit bed. Zo leert je kind vanzelf dat je er nog gewoon bent, maar dat hij wel (alleen) moet gaan slapen.

Sluit medische problemen uit – of pak ze aan
Het kan natuurlijk ook dat je kind slecht slaapt door een medische oorzaak. Zo is eczeem een echte slaapverstoorder. Maar ook lichte spijsverteringsklachten zoals buikkrampjes, diarree en gasvorming kunnen je kleine uit zijn slaap houden. Heeft je kind hier regelmatig last van? Kijk dan eens naar een aangepaste flesvoeding met gehydrolyseerde eiwitten, zoals ProCare Affinity 1+ Year. Dit betekent dat de eiwitten worden geknipt in kleine stukjes en je kind de voeding beter kan verteren.

Knuffel
Een knuffel kan je kleine spruit een veilig en vertrouwd gevoel geven. Zo ligt hij nooit ‘alleen’ in bed en heeft hij altijd een vriendje bij zich. En met een beetje geluk speelt je kind er ook nog even mee als hij ’s ochtends (te vroeg) wakker wordt! Tip: heeft je kind een lievelingsknuffel? Sla dan meteen meerdere exemplaren in, in verband met kwijtraakgevaar…

ProCare Affinity 1+
ProCare Affinity 1+ Year is een peutermelk voor jonge kinderen vanaf 1 jaar. De voeding bevat gedeeltelijk gehydrolyseerde melkeiwitten, wat betekent dat de eiwitten in kleine stukjes worden gesneden. ProCare Affinity 1+ Year bevat een speciale mix van ingrediënten: calcium, wat bijdraagt aan de normale ontwikkeling van botten, vitamine A en C die de normale functie van het immuunsysteem ondersteunen, en jodium dat bijdraagt aan een normale cognitieve ontwikkeling. De voeding is te koop bij Etos.