Negen dingen die je huis vervuilen zonder dat je het doorhebt

dyson

Ongeveer negentig procent van onze tijd brengen we binnen door. Maar is dat wel zo gezond? Binnen kan de luchtkwaliteit wel twee tot vijf keer zo vervuild zijn als buiten. Zonder dat je het weet, heb jij waarschijnlijk ook van alles in huis dat ultrafijne en mogelijk schadelijke deeltjes achterlaat in de lucht. Hieronder noemen we een aantal van die onverwachte luchtvervuilers.

  1. Nagellak
  2. Geurkaarsen
  3. Deodorant
  4. Dampen van schoonmaakmiddelen
  5. Schimmel
  6. Huisdierharen
  7. Pollen
  8. Gassen die vrijkomen bij het koken
  9. De centrale verwarming

Om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, heeft Dyson de Pure Cool Link ontwikkeld. Een reiniger die een indicatie geeft van de kwaliteit van de ‘binnenlucht’ en je huis zuivert van vervuilende deeltjes. Met een filter verwijdert hij 99,95 procent van de ultrafijne allergenen, geuren en deeltjes die verontreiniging veroorzaken. De Dyson-luchtreiniger verspreidt schonere, gezuiverde lucht gelijkmatig en stil door de kamer. De ventilerende werking van het apparaat komt op warme zomerdagen nog eens extra goed van pas. Bovendien kun je ‘m met behulp van de bijbehorende app ook aan- of uitzetten als je niet thuis bent. Deze luchtreiniger is ideaal voor mensen met huisdieren, als je een baby hebt of voor wie last heeft van allergieën.

De test

Maar hoe effectief is zo’n luchtreiniger? De VIVA-redactie test de Dyson Pure Cool Link na het gebruik van een paar luchtvervuilers.

Dyson20160510_154839

We plaatsen de Dyson in een afgesloten kamer om te zien wat voor effect verschillende beautyproducten hebben op de luchtkwaliteit. Als we het apparaat aanzetten op de automatische stand, geeft het venstertje een 0 aan: de luchtreiniger hoeft momenteel niet hard te werken om de lucht schoon te houden. Maar wat gebeurt er zodra we aan de slag gaan met onderstaande producten? Zal het apparaat constateren dat de lucht vuiler wordt en harder zijn best moeten doen om deze te reinigen?

20160510_154853

Nagellak
De een houdt ervan, de ander vindt het ontzettend stinken. Feit is dat nagellakdampen de lucht om je heen vervuilen. Als we een potje openen en beginnen met lakken, lijkt er in eerste instantie niets met de Dyson te gebeuren. Toch begint ie na een minuut of vijf geluid te maken: de reinigingsstand gaat aan, omdat er vuil in de lucht is geconstateerd. De meter springt op 2 en even later op 3, wat wil zeggen dat hij harder moet werken om de lucht schoon te maken. Het apparaat bromt zachtjes terwijl hij de kwaliteit van de lucht weer tot z’n oude, schone niveau terugbrengt.

Haarlak
We halen er een bus haarlak bij. Al snel wordt duidelijk dat dit product een stuk vervuilender is dan de nagellak. Ongeveer dertig seconden na het sprayen springt de Dyson op standje 10: maximaal. Dat is ook goed te horen, het apparaat begint een stuk harder te brommen dan net. Het duurt maar liefst een uur voordat de meter weer op 0 staat. Hardnekkig spul, die haarlak.

20160510_155215

Deodorant
Even lijkt het vervuilende effect van deodorant mee te vallen, maar na een minuut of twee blijkt dit toch niet het geval te zijn. Van 0 schiet de meter opnieuw omhoog naar standje maximaal. Weer kost het flink wat tijd voordat de lucht gereinigd is.

Conclusie
De Pure Cool Link doet z’n werk prima. Als je met haarlak en deo spuit, merkt de luchtreiniger snel dat de lucht ‘vervuild’ raakt en springt ie aan. Dat duurt iets langer bij de nagellak, maar ook die lucht pikt hij op. Kortom: een fijn ding!

Beeld: iStock