Nu 20% korting op een koffie-abonnement van Moyee

De afgelopen 25 jaar is er veel veranderd in de koffiewereld. De markt kwam in handen van grote multinationals, waardoor de (vaak arme) productielanden steeds minder aan de handel overhouden. Moyee schiet deze landen te hulp. En guess what? Bij VIVA krijg jij nu 20 procent korting op een Moyee-abonnement.

De prijs van een cappuccino is door de jaren heen enorm gestegen. Toch verdienen koffieproducenten juist minder dan vroeger. Vijf grote multinationals hebben er de afgelopen 25 jaar voor gezorgd dat de balans in de koffieopbrengst tussen producerende en consumerende landen verstoord is. Op dit moment belandt slechts 15 procent van de totale opbrengst in handen van de koffieboeren. In 1980 was dat nog 47 procent.

Big Coffee

In de koffiewereld is sprake van een ware oligarchie. Vijf Big Coffee-multinationals branden samen zeventig procent van de koffie wereldwijd. Samen zijn zij zo machtig dat producerende landen geen enkele invloed kunnen uitoefenen op de prijzen en geen directe toegang krijgen tot internationale markten. Big Coffee ontneemt de arme landen elke mogelijkheid om meer geld te verdienen. Het brandingsproces, de distributie en de innovatie bevinden zich allemaal in de westerse landen.

Koffie van Moyee

Koffiemerk Moyee wil een einde maken aan die ongelijkheid in de koffiewereld. Producerende landen zouden net als vroeger evenveel aan koffie moeten verdienen als de consumerende landen. Daarom brengt Moyee het productieproces naar Ethiopië toe door daar een professionele branderij op te richten. Zo is een groter deel van de koffieproductie in handen van de Ethiopiërs, waardoor zij er meer aan kunnen verdienen.

Fairtrade vs. Fairchain

Natuurlijk bestaan er allerlei merken die fairtrade koffie aanbieden. Toch is er een verschil tussen hun koffie en die van Moyee. Waar fairtrade zich richt op de grondstoffen (koffiebonen), richt fairchain zich op de hele keten: van de boon tot het branden en de verkoop. Het geld blijft daardoor binnen de grenzen van het arme land.

Wil jij ook je steentje bijdragen en overstappen op de koffie van Moyee? Dat kan! Sluit nu via VIVA je koffie-abonnement naar keuze af en ontvang twintig procent korting.

» Ontvang 20% korting op Moyee-koffie «