Silke: ‘Mijn vriend heeft mijn hulp nodig. Altijd.’

Zomaar ineens was ze mantelzorger. Door een ongeluk liep de vriend van Silke (30) namelijk hersenletsel op. ‘Ik kan niet zomaar iets met vriendinnen doen.’

Silke: ‘Mijn vriend kreeg een ongeluk en liep hersenletsel op, waardoor hij halfzijdig verlamd raakte, snel moe is en van alles vergeet. Werken kan hij niet meer. Zonder mijn hulp zou hij niet zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.’ Net als Silke zijn meer dan drie miljoen mensen in Nederland mantelzorger. Naast de zorg die ze voor haar vriend heeft, moet ze ook haar twee jonge kinderen (2 en 4) aandacht geven. En da’s soms best wel pittig.

Niet voor het kiezen
Als mantelzorger zorg je een lange periode onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende dierbare. Mantelzorgers kiezen niet voor dat zorgen. Het overkomt hen, net als Silke, door de emotionele band die ze hebben met degene die zorg nodig heeft. Ze kunnen er ook niet zomaar mee stoppen.

Tijd met vriendinnen
Silke zorgt met veel liefde voor haar vriend, maar toch: af en toe is het zwaar, zegt ze. ‘Ik kan de kinderen bijvoorbeeld niet alleen bij hem thuis laten. En we hebben geen familie die het even kan overnemen. Aan vriendinnen wil ik zoiets niet vragen. Ik ben blij dat ik dit voor mijn vriend kan doen. Maar soms zou ik best wel even een weekendje weg willen met een vriendin. Onbezorgd zijn, zonder eraan te hoeven denken of alles thuis wel goed verloopt. Dat lijkt me zo lekker.’

Silkes naam is op haar verzoek gefingeerd, het meisje op de foto is niet Silke.

Adempauze nodig? De mantelzorgmakelaar van VGZ regelt het!
Silke is niet de enige mantelzorger die een adempauze nodig heeft. Eén op de zeven mantelzorgers is overbelast (bron: CBS). De accu weer opladen? De zorgadviseur beantwoordt vragen, neemt regelwerk uit handen en vraagt vervangende mantelzorg aan. Deze kan tot wel vijftien dagen vergoed worden, afhankelijk van de verzekering die je hebt. Zo kun je de accu weer even opladen.