Dit zijn de feiten over (stoppen met) roken in Nederland

Stoppen met roken

Elk jaar weer proberen veel rokers de sigaret achter zich te laten. Maar nog altijd rookt 21,7% van de volwassen Nederlanders. Stoppen is niet makkelijk, zo lees je ook hieronder. Maar gelukkig is er steeds meer hulp.

VIVA samen met de Rijksoverheid

De tijd dat roken ‘hip’ was, ligt echt wel achter ons. Bijna 1 op de 3 rokers heeft in 2019 één of meerdere serieuze stoppogingen gedaan. Dat betekent dat ze 24 uur of langer geen sigaret hebben aangeraakt. Maar vaak is 1 poging niet genoeg.

Gemiddeld zijn 5 tot 7 pogingen nodig om voor altijd te stoppen met roken

Motivatie is het allerbelangrijkste als je wilt stoppen. Verder doet ieder doet het op zijn eigen manier. De een leest Allen Carr, de ander gaat naar een cursus en tegenwoordig proberen ook veel mensen te stoppen met de hulp van een app. En dan heb je natuurlijk nog een percentage dat cold turkey een einde probeert te maken aan zijn verslaving. Bekend is dat de meeste rokers niet met 1 stoppoging definitief van het roken af zijn. Gemiddeld hebben mensen 5 tot 7 pogingen nodig om het roken definitief achter zich kunnen laten.

Gezondheid is de belangrijkste reden om te stoppen met roken

De belangrijkste reden om te stoppen met roken is de gezondheid. In Nederland sterven ieder jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Roken is daarmee de nummer één te voorkomen doodsoorzaak. Maar ook de almaar stijgende prijs van sigaretten maakt dat mensen willen stoppen. Van al dat geld dat in de asbak gaat kun je tenslotte een hoop leuke dingen doen.

Gemiddeld tien sigaretten per dag

De meeste rokers roken gemiddeld zo’n tien sigaretten of shagjes per dag. Van de volwassen bevolking is 3% een zware roker: zij roken per dag twintig of meer sigaretten.

Corona is een reden om te stoppen

Een op de drie rokers overweegt te stoppen vanwege corona, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Dat roken de kans lijkt te verhogen ernstig ziek te worden van het virus motiveert een derde van de rokers om te stoppen. Helaas is er ook een groep (24%) die juist vaker een sigaret opsteekt door corona; uit verveling of omdat ze zich gestrest of alleen voelen.

Stop met een stopcoach!

Als je wilt stoppen met roken, kun je hulp krijgen van een stopcoach. Persoonlijke begeleiding, eventueel in combinatie met medicijnen of nicotinevervangers, geeft de grootste kans op succes. Wil jij via VIVA stoppen met hulp van stopcoach Pauline Haasbroek van het Rode Kruis Ziekenhuis*, stuur dan kort jouw verhaal naar redactie@viva.nl. Vermeld er meteen bij of je je ervaringen wilt delen in VIVA.

Kies voor een rookvrij leven
Wil jij je ook gezonder voelen? En meer geld overhouden voor leuke dingen? Kies dan voor een rookvrij leven. Stoppen is niet makkelijk, maar op puurrookvrij.nl helpen ze je op weg. Zo ontdek je alle voordelen, welke ontwenningsverschijnselen je kunt verwachten en hoe je PUUR kunt worden op jouw manier. Je kan het!

*Het traject loopt via je basisverzekering

Dit artikel is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid