Tandenpoetsen doe je zó (+ WIN een Philips Sonicare DiamondClean)

tandenpoetsen

Als kind al wordt je ingepeperd dat goed poetsen belangrijk is. Maar waarom is dat zo, en wanneer poets je nou eigenlijk goed genoeg? Wij checken het bij mondhygiënist Joke Broere en vragen haar meteen naar de beste poetstips en -tricks.

Waarom is het belangrijk om je tanden te poetsen?

“Een goede mondverzorging is belangrijk om je tanden en kiezen te behouden voor hun functie, maar ook voor het uiterlijk. De eerste indruk is erg bepalend voor mensen en vaak wordt daarbij onbewust naar de tanden gekeken. Goed poetsen is ook belangrijk voor je tandvlees. Ontstoken tandvlees is meestal klachtenvrij, maar kan er wel voor zorgen dat het steunweefsel aangetast wordt waardoor tanden en kiezen los kunnen komen te zitten. Daarnaast is uit onderzoeken gebleken dat een slechte tandvleesconditie een verband heeft met andere ziektes, zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten.”

Hoe lang moet je tanden poetsen?

“Het gemiddelde van twee keer twee minuten per dag is algemeen bekend. Maar het is heel persoonsgebonden: iemand die al zijn of haar tanden en kiezen heeft, moet natuurlijk langer poetsen dan wanneer je er een aantal mist. Ik ben daarom meer van advies op maat, waarbij je persoonlijk wordt begeleid door een professional om te kijken hoe lang en op welke manier je moet poetsen.”

Waar moet je vooral op letten?

“Ik zeg altijd: poets de drie B’s: de binnen-, buiten- en bovenkant van het gebit. En vooral de rand van je tandvlees moet je niet vergeten te poetsen. Dus niet op het tandvlees, maar op de grens van je tanden en je tandvlees.”

Kun je beter met een handtandenborstel poetsen of met een elektrische tandenborstel?

“Algemeen kan gezegd worden dat elektrisch poetsen beter is, maar dat is ook weer persoonsgebonden. Het hangt af van het gebit, maar ook van de motoriek. De één kan een elektrische tandenborstel minder makkelijk hanteren dan de ander, waardoor voor sommigen een handtandenborstel juist beter is. Het voordeel van een elektrische tandenborstel is wel dat deze veel meer poetsbewegingen heeft, waardoor je bewuster aan het poetsen bent dan met een gewone tandenborstel.”

Waarom is het belangrijk om elk plekje te poetsen?

“Je voortanden of snijtanden zijn natuurlijk belangrijk voor je uiterlijk en uitstraling, maar ook voor hun functie. Zonder die tanden kun je bijvoorbeeld niet in een appel bijten. Veel mensen poetsen hun voortanden het best, omdat ze willen dat de tanden die je als eerste ziet, er goed uitzien. Maar je mag je kiezen ook zeker niet overslaan. Ze zijn soms minder goed te bereiken met een tandenborstel, maar de verzorging ervan is belangrijk voor je kauwfunctie, én voor het uiterlijk. Wanneer je je kiezen niet goed poetst kunnen ze, doordat het tandvlees ontstoken raakt, uiteindelijk uitvallen, waardoor je wangen kunnen invallen.”

Wat doen mensen meestal verkeerd?

“Wat me opvalt, is dat veel mensen op een makkelijke plek beginnen met poetsen, bijvoorbeeld linksboven. Wanneer je begint met poetsen ben je vaak enthousiast en is je poetsdruk hoger. Als je elke dag op dezelfde plek begint met poetsen, kun je slijtage krijgen. Elke keer wanneer je poetst, vindt er namelijk een slijtageslag plaats in je mond. Twee tot drie keer per dag poetsen is daarom echt genoeg, vaker heeft geen zin. Als je dan toch een frisse adem wilt, kun je beter spoelen met fluoride.”

Wat kun je beter niet eten of drinken voor een gezond gebit?

“Overmaat is slecht voor je tanden. Je kunt best cola drinken, maar geen anderhalve liter per dag. Te veel suiker is ook niet goed. Eigenlijk is overal waar ‘te’ voor staat, een slijtageslag voor je glazuur. Probeer je per dag maximaal aan zeven eet– en drinkmomenten te houden.”

Heb je nog tips?

“Met poetsen wordt vaak de binnenkant van de onderkaak vergeten. Mijn tip is juist aan de binnenkant te beginnen, aangezien je daar het moeilijkst bij komt. Op het moment dat je begint met poetsen heb je er nog zin in, dan kun je dan het best met het moeilijkste gedeelte beginnen. Wanneer je dan wat vermoeid raakt en slordiger wordt, dan hoef je alleen de ‘makkelijke’ plekken nog te poetsen. Verder is het belangrijk om de ruimtes tussen je tanden te reinigen met ragers en/of stokertjes. Een mondhygiënist kan je uitleggen hoe je dat goed doet.”

Doe het zelf!

Je bent zelf verantwoordelijk voor een mooi en gezond gebit, maar gelukkig zijn er wel wat hulpmiddelen, zoals de Philips Sonicare DiamondClean. Deze elektrische tandenborstel komt ook dieper tussen de tanden, wat resulteert in intensieve plakverwijdering en gezonder tandvlees. Dit zijn alle voordelen van de Philips Sonicare DiamondClean:

  • Verwijdert tot wel zeven keer meer tandplak dan een handtandenborstel;
  • Verbetert gezondheid van je tandvlees in slechts twee weken;
  • Stuwt door de dynamische vloeistofwerking vloeistof tussen de tanden;
  • Maakt je tanden meer dan twee keer zo wit als een gewone handtandenborstel;
  • Heeft een sensitive-poetsstand voor zachte reiniging van tanden en tandvlees;
  • Stimuleert grondig poetsen door de Quadpacer-intervaltimer, die ervoor zorgt dat je de aanbevolen poetstijd aanhoudt;
  • Heeft een handig oplaadglas en –reisetui.

Als je de Philips Sonicare DiamondClean nu bestelt via Bol.com, krijg je maar liefst € 20 cash back: klik hier.  Kijk voor de actievoorwaarden op: philips.nl/acties.

Meer informatie over Philips Sonicare vind je hier.

WIN de Philips Sonicare DiamondClean

Wil jij een Philips Sonicares DiamondClean t.w.v. € 209,99 voor nop? VIVA mag er twee weggeven! Een rose golden exemplaar en een pink variant. Welke wil jij? Vul hieronder het winformulier in om kans te maken. Meedoen kan t/m 6 januari.

roze-philips              rose-pihilips

Deze winactie is verlopen, je kunt niet meer meedoen. De winnaars hebben bericht gehad.