Ik test de Dyson Pure Hot + Cool Link tegen mijn allergieën en dít is wat er gebeurt

VIVA’s Daphne is allergisch voor álles, met huisstofmijt als de grootste boosdoener. Talloze medicijnen en speciale stofzuigers later heeft ze de hoop opgegeven. Gaat de Dyson Pure Hot + Cool Link verschil maken?

Tekst en foto’s Daphne Ponsteen

Huisstofmeid

Hoi ik ben Daphne en ik ben áltijd verkouden. Want ik ben zo ongeveer allergisch voor alles op deze aarde. Huisstofmijt, pollen, dieren, hooikoorts, voedsel, parfum, mannen… Een normaal mens zit zo rond de 0,35 als het op een huisstofmijt allergie aan komt. Ik scoor 25,8. Je kunt dus wel stellen dat dat de grootste boosdoener is. Daarom heb ik al een stofzuiger met HEPA-filter aangeschaft. Deze filtert de lucht tijdens het zuigen, waardoor deze vrij is van gevaarlijke deeltjes. Daarnaast zou ik eigenlijk ook geen kussens, gordijnen en vloerkleden in mijn huis mogen hebben. Maar ja, het oog wil toch ook wat?

Alle hoop opgezogen

Driftig zuig ik drie keer per week mijn studio, en heb ik geaccepteerd dat ik mijn leven lang waarschijnlijk praat als een vent (want: altijd verkouden). Tot ik laatst erg last kreeg van eczeem, iets waar ik als kind ook veel mee kampte. Voor de zoveelste keer begaf ik me naar de dokter, die me naar huis stuurde met een scala aan neussprays, pillen en zalfjes. Helaas weer zonder succes. Ik had de hoop op een oplossing al opgegeven, tot ik een mail kreeg van mijn collega. Of ik de Dyson Pure Hot + Cool Link wilde testen tegen mijn allergieën? Het is het proberen waard…

 Hoi HEPA

Het is zover, ik mag het apparaat gaan testen. Maar wat is het precies? De Dyson Pure Hot + Cool Link is een luchtreiniger, ventilator en verwarming in een. Het HEPA-filter (hebben we ‘m weer!) filtert tot 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen tot 0,1 micrometer uit de lucht. Vervolgens kun je het hele jaar door gebruik maken van de warme of koude stand tussen de 1 en 37 graden Celcius.  Ik plaats ‘m in de hoek van mijn kamer, en toegegeven: hij misstaat er niet.

Allergie vrij op afstand

Via de ingebouwde Wi-Fi is de Dyson in een handomdraai gekoppeld aan de bijbehorende Dyson Link app op mijn mobiel. Via deze app kun je niet alleen het apparaat bedienen, je kunt het apparaat zelfs een naam geven, de luchtkwaliteit buitenshuis controleren, een reinigingsschema maken en de statistieken bekijken. Al snel is mijn apparaat omgedoopt tot Snotneus en zijn we BFF’s. “Snotneus maakt het goed!”, stuur ik naar mijn vrienden.

Bye bye verkoudheid

Dan is het tijd om Snotneus op de proef te stellen. Ik schakel het apparaat in op de automatische stand, zo wordt het werk voor me gedaan. Even ben ik bang dat het erg lawaaiig zal zijn ’s nachts, ik woon immers in een studio. Maar als ik in bed lig en Snotneus staat aan het einde van mijn voeten merk ik er eigenlijk heel weinig van. De volgende dag word ik wakker en kan ik zowaar voor het eerst ruíken. De lucht voelt schoon en fris, iets wat me direct opvalt. Ook ben ik opvallend goed uitgerust. Het werkt dus echt.

30 dagen op proef

De komende dagen zal ik de Dyson Pure Hot + Cool Link nog op de proef stellen want nu de zomer er aan komt wil ik ook weten hoe goed hij het doet als airco. Hierover lees je meer in een volgend artikel. Wil jij ook je eigen Snotneus testen? Heb jij even geluk, want je kunt de Dyson Pure Hot + Cool Link vanaf 17 april tot en met 16 juni nu zelf 30 dagen proberen. Niet tevreden, geld terug.