Met deze tips ga je slimmer om met eetrestjes én bespaar je geld!

Wat zullen we vandaag eens eten? Stel jij jezelf die vraag ook meerdere keren per week? Eigenlijk hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn om dagelijks een creatieve maaltijd op tafel neer te zetten. Want wat als je nu gewoon kijkt naar wat je al in huis hebt en daarbij aanvullende producten koopt? Zo verspil je niet alleen minder voedsel, maar bespaar je ook nog eens geld!

Viva samen met Voedingscentrum 

Hoe zorg je ervoor dat je je restjes omtovert tot een heerlijk avondmaal? Met deze vier tips ga jij voortaan slimmer om met boodschappen en restjes. Want een goede voorbereiding is het halve werk!

  1. Voorraad checken
    De eerste vraag die je jezelf stelt is: welke restjes en producten moeten op? Duik je koelkast, vriezer en voorraadkast in. Heb je bijvoorbeeld nog pompoenblokjes liggen van een paar dagen geleden en staat er in je keukenkastje een verpakking gedroogde linzen? Houd die in je achterhoofd, want daar kun je ongetwijfeld iets lekkers mee gaan maken.
  2. Planning maken
    Vervolgens inventariseer je wie er mee-eet en wat je gaat eten. Raadpleeg de Receptenapp Slim Koken: een handige hulptool om te leren variëren in de keuken. Typ bij de Receptenzoeker ‘pompoen’ in en er verschijnt een heerlijk recept: tajine van linzen met pompoen.
  3. Boodschappenlijst
    Nu je hebt besloten wat je gaat eten, hoef je ook niet meer zo lang na te denken over je boodschappenlijstje. Tip: maak een screenshot van het recept of sla hem op bij je favorieten voordat je naar de supermarkt gaat. Check nog even goed of je meerdere ingrediënten in huis hebt. Misschien heb je nog wel een ui, knoflook en bouillon liggen? Dat wordt dan een goedkope maaltijd, je hoeft namelijk alleen nog maar tomaat, gemberwortel en groene peper te kopen.
  4. Juiste hoeveelheden kopen
    Ook dat is een eitje. Op de receptenapp zie je dat het uitgekozen recept voor 2 personen is. Lekker makkelijk.

Hoe maak je het?

Voor het recept tajine van linzen met pompoen (voor 2 personen), heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 150 gram gedroogde linzen
  • 1 – 2 theelepels ras el hanout
  • 500 gram pompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)
  • 1 tomaat
  • ½ groene peper
  • 2 eetlepels olie
  • ½ theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 100 ml groentebouillon met minder zout
  • ½ bosje koriander

Bereiding

  1. Was de linzen. Kook de linzen in ruim water met 1 theelepel van de ras el hanout 20 minuten.
  2. Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in blokjes of repen.
  3. Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
  4. Schil het stukje gemberwortel en rasp het.
  5. Ontvel de tomaat en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  6. Was de peper en verwijder de pitjes. Snijd de peper in smalle ringen.
  7. Fruit de ui en de knoflook enkele minuten zacht in de olie.
  8. Fruit de komijn, de geraspte gember en de rest van de ras el hanout mee tot het gaat geuren.
  9. Voeg de blokjes pompoen toe met de peper, de tomaat en de bouillon. Stoof de pompoen 15 minuten.
  10. Laat de linzen uitlekken en schep ze door de pompoen. Stoof het geheel in nog 10 minuten verder gaar.
  11. Snijd de koriander klein. Maak het gerecht op smaak met de koriander.
  12. Tip: gebruik de restjes als gemberwortel, groene peper en koriander bijvoorbeeld om toe te voegen aan een lekkere pan soep. Een paar aanvullende producten erbij en voilà: smullen maar!