Waarom vaccineren tijdens de zwangerschap slim is om te doen

Je inenten tegen kinkhoest als je zwanger bent klinkt spannend, maar het is wel slim om te doen. En je bespaart je kind er meestal nog een vervelende prik mee ook.

VIVA Mama samen met RIVM

Als je 22 weken of langer zwanger bent kun je een gratis vaccinatie halen tegen kinkhoest. Die heet, hoe toepasselijk, de 22 wekenprik. Hieronder lees je er alles over.

Antistoffen

Met de 22 wekenprik geef je tijdens je zwangerschap de antistoffen door via de placenta aan je kindje. Zo is je baby ook in de eerste kwetsbare weken goed beschermd tegen kinkhoest. Het immuunsysteem bij pasgeboren baby’s moet namelijk nog worden aangezwengeld. En dat maakt de allerkleinsten kwetsbaarder voor ziektes. Ook als je al langer dan 22 weken zwanger bent kun je de vaccinatie nog halen. Misschien krijgt je kind niet alle antistoffen meer, maar je kunt zelf de ziekte niet krijgen of (ongemerkt) doorgeven. Ongeveer 40 procent van de baby’s krijgt namelijk kinkhoest via de moeder.

Niet gevaarlijk

Als je zwanger bent voelt het misschien een beetje gek om een vreemde stof in je lijf te laten spuiten. Weet dat je bij de vaccinatie slechts deeltjes van de kinkhoest-bacterie binnenkrijgt. Die veroorzaken geen kinkhoest en je wordt er niet ziek van. Onderzoeken in het buitenland hebben bewezen dat de inenting niet schadelijk is voor je zwangerschap. De vaccinatie tegen kinkhoest wordt ook al in een heleboel landen gegeven, zoals Engeland, Amerika, België en Spanje. De inenting geeft geen verhoogde kans op complicaties. Toch fijn om te weten.

Twee goede redenen

Bang voor naalden? Naar. Maar weet dat je het om een goede reden doet. Twee zelfs. De eerste: je beschermt je kindje tegen een hele nare ziekte. De tweede goede reden is het feit dat je, door zelf een prik te halen, jouw kindje er meestal een bespaart. Kinderen worden tot hun tiende jaar vijf keer tegen kinkhoest gevaccineerd. Als je de 22 wekenprik hebt gehad, vervalt meestal de inenting bij twee maanden omdat je baby dan nog jouw antistoffen in zijn lichaam heeft.

Hoe haal je de 22 wekenprik?

Ga naar 22wekenprik.nl, klik op ‘afspraak’ en vul je postcode in. Je ziet dan welke jeugdgezondheidsorganisatie bij jou in de buurt zit. Daar maak je een afspraak. Ben je pril zwanger? Van de verloskundige krijg je tussen de 14 en 22 weken een uitnodigingsbrief. Let op: je moet altijd zelf een afspraak maken. De vaccinatie is gratis. Heb je vragen over de 22 wekenprik en wat deze voor jou inhoudt? Maak dan een afspraak met de jeugdarts.