VIDEO: Stuur daklozen een digitale kerstgroet!

Volgens het CBS is het aantal daklozen sinds 2009 met maar liefst 74% toegenomen. Deze groep ‘nieuwe daklozen’ is erg kwetsbaar en speciaal voor hen heeft Vodafone Street Messenger opgezet, een WhatsApp- en sms-dienst voor daklozen binnen Nederland. Daarnaast is er een speciaal nummer geopend om daklozen een digitale kerstgroet te sturen. Doe je mee?

Street Messenger 

Via Vodafone Street Messenger worden daklozen voorzien van informatie op hun mobiele telefoon. Daklozen die net op straat zijn beland, weten namelijk vaak niet waar ze terecht kunnen voor een warm bed of schone kleren. De Vodafone Foundation focust zich met het Street Messenger-netwerk op de ‘nieuwe daklozen’. Door de economische crisis zijn veel mensen dakloos geworden door bijvoorbeeld een scheiding of ontslag. Volgens het CBS is het aantal daklozen sinds 2009 met meer dan 13.000 toegenomen, een stijging van 74%. Deze groep is het meest kwetsbaar, omdat ze nog niet ‘streetwise’ zijn en in het daklozenbestaan nog hun weg moeten vinden.

Warme kerstgroet

Ieder jaar worden er in Nederland zo’n 130 miljoen kerstkaarten verstuurd. Een mooie traditie, maar helaas ontvangen dakloze Nederlanders geen kaarten, simpelweg omdat ze geen adres hebben om deze naartoe te sturen. De Vodafone Foundation heeft daarom het telefoonnummer 06-25122016 geopend. Via dit nummer kan iedereen een warme kerstgroet sturen aan de groep die een digitaal steuntje in de rug goed kan gebruiken. De sms’jes worden vervolgens via het Street Messenger-netwerk van Vodafone verspreid. Kleine moeite, groot gebaar dus.

Powerful connection

Dat zo’n simpel berichtje nogal een impact heeft op iemand zonder thuis, laat Vodafone zien in drie aangrijpende films over daklozen die gebruikmaken van Street Messenger. De hoofdrolspelers in de films ontvangen via Street Messenger hulp van mensen, die verbonden zijn met de daklozen via de dienst. De video’s over deze powerful connections besteden aandacht aan verschillende thema’s, zoals kleding, voetverzorging en de hulp van een dierenarts voor daklozen met een viervoeter als maatje.