5 redenen om de overstap naar deze sector te wagen

vrachtwagenchauffeur worden

Vrachtwagenchauffeur een mannenberoep? Heus niet. Steeds meer vrouwen maken de overstap. En dit is waarom.

VIVA samen met Sectorinstituut Transport en Logistiek

 1.  Het is stoer
  Hoe cool is het, om zo’n groot gevaarte te besturen, en om de verantwoordelijkheid daarover te hebben. Dat vindt ook vrachtwagenchauffeuse Rowy (22): “Ik doe dit werk nu twee jaar, en heb er geen seconde spijt van. Ik vind het heerlijk. Ik vind het onwijs stoer om zo’n groot voertuig te besturen. Het mag dan een mannenwereld zijn, toch voel ik me helemaal op mijn plek. Wij vrouwen kunnen dit kunstje net zo goed.”
 2.  Afwisselend
  Het is geen 9-5 job. Je zit niet de hele dag achter je bureau geestdodend naar een computerscherm te staren. In plaats daarvan cross je heel Nederland, en misschien zelfs wel heel Europa door. Geen dag is hetzelfde, geen uur is hetzelfde.
 3. Vrijheid, blijheid
  Als vrachtwagenchauffeur ben je enorm zelfstandig. Je trekt in je eentje – oké, samen met je vrachtwagen dan – de wijde wereld in. Je ziet het landschap veranderen. Stopt om een koffietje te drinken wanneer jij dat wilt. Je hebt flexibele werktijden en kunt vaak je eigen tijd indelen. Rowy: “Ik rijd ’s ochtends meestal tussen half vier en half vijf weg, waardoor ik ook ruim voor vijf uur weer thuis ben. Zo heb ik nog de hele namiddag en avond tijd voor andere dingen.”
 4. Nieuwe mensen ontmoeten
  Wat Rowy ook heel leuk vindt aan haar baan, is dat ze altijd nieuwe mensen leert kennen. “Ik kar heel Nederland, België en Duitsland door, en stop altijd op verschillende plekken om te laden en lossen. Daarbij ontmoet ik altijd nieuwe mensen, wat ik heel gezellig vind.”
 5. Baangarantie
  De vrachtwagensector is booming. Er is meer en meer vraag naar chauffeurs. Dus je hoeft nooit bang te zijn dat je om werk verlegen zit. Sterker nog: de transportsector geeft zelfs een heuse baangarantie af. Wat dat inhoudt? Je krijgt de belofte dat je na je omscholing een baan vindt voor minimaal 32 uur in de week, voor een periode van een jaar. Daarnaast bieden steeds meer werkgevers ook de mogelijkheid om parttime te werken. Zo kun je tegenwoordig steeds vaker voor een 24-urige werkweek kiezen.

Meer weten?
Iedereen kan vrachtwagenchauffeur worden. Dus ja, ook jij! Alles wat je nodig hebt, is inzet en motivatie. Het duurt drie tot zes maanden om je om te laten scholen tot vrachtwagenchauffeur. Dus als deze exciting carrièreswitch je aanspreekt, heb je dat binnen een half jaar voor de bakker. Het goede nieuws: de transportsector wil graag meer vrouwen aan boord, en om die reden kun jij tot minimaal 85% (!) van je opleiding betaald krijgen. Hoe fijn is dat!

Kijk op www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl voor meer info.