Wow! Dit weten aanstaande ouders vaak niet

Als je net een kindje hebt gekregen wil je het liefste zoveel mogelijk samen zijn. Voor vrouwen is dit geen probleem – zij hebben recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Verwacht je een tweeling, dan krijg je zelfs 20 weken. Partners mochten heel lang slechts 2 vrije dagen opnemen na de geboorte, ongeacht of er een tweeling op komst was. Gelukkig is dit sinds januari 2019 veranderd naar 5 dagen verlof. En guess what: in 2020 wordt het nog beter. Maar wat gaan partners eigenlijk doen met deze nieuwe verlofregeling? Pampers zocht het uit.

VIVA samen met Pampers

Als je dit jaar een kindje krijgt, heb je geluk. Partners krijgen 3 dagen extra om van dit bijzondere moment te genieten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de verlofregeling vanaf 2020 nóg soepeler wordt. Partners mogen vanaf dan tot vijf wekend aanvullend verlof opnemen.

Hoera! Dat betekent: nog meer tijd om je kindje te leren kennen. Maar ook om je partner te helpen tijdens de eerste weken. Hoe je het verlof indeelt ben je helemaal vrij in. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om na de geboorte er meteen te zijn voor je partner en kindje. Of je deelt het zo in dat je thuis bent als jouw partner straks weer gaat werken.

Aanvullend partnerverlof, echt?

Ondanks het goede nieuws weten veel partners nog niet af van de verlofregeling. Dat blijkt uit het onderzoek van Pampers over het verlenging van het partnerverlof. Veel (aanstaande) vaders geven aan dat ze maar al te graag gebruik willen maken van het verlengde partnerverlof van 5 dagen (82%), maar de helft (57%) is zich echter niet bewust van het aanvullende partnerverlof.

Als de keuze aan hen wordt voorgelegd zegt slechts 42% dat ze gebruik willen maken van de 5 weken aanvullend partnerverlof. De redenen dat er niet massaal voor wordt gekozen? Een derde geeft aan dat zij enkel het aanvullend verlof opnemen wanneer hun werkagenda het toelaat. En 17% denkt dat het opnemen van het aanvullende partnerverlof een negatieve invloed heeft op hun werk.

‘Laat je hart spreken’

Pampers vindt daarom dat er werk aan de winkel is. Het is hun missie om vaders te laten weten dat ze vrij zijn om hun eigen keuze te maken, ongeacht wat anderen hiervan vinden. Daarom roepen ze vaders op om hun hart uit te spreken.

Deel hoe jij en je partner het vernieuwde partnerverlof gaat invullen, voeg de hashtag #vraaghetaanpapa toe en moedig vaders op deze manier samen met Pampers aan om te doen waar zij zich goed bij voelen.