Zo herken je migraine – en dit kun je ertegen doen

Viva & Excedrin

Flinke hoofdpijn kan behoorlijk vervelend zijn, maar gaat gelukkig meestal vanzelf weer over. Bij migraine is dat wel anders. Die pijnlijke kwelling komt in aanvallen en gaat vaak samen met meer nare symptomen. Wat is migraine eigenlijk, en – nog belangrijker – wat kun je eraan doen?

VIVA samen met Excedrin (Acetylsalicylzuur, Paracetamol en Cafeïne)

Migraine is een vorm van bonzende en kloppende hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd. Dat hoeft niet altijd dezelfde kant te zijn. Heb je ooit migraine gehad, dan weet je dat er meer aan de hand is dan ‘gewone’ hoofdpijn. Een typische migraineaanval verloopt in vier fasen:

 1. De waarschuwingsfase
  In deze fase voel je je moe en ben je emotioneler en prikkelbaarder dan normaal. Je kunt moeite hebben met concentreren en vaak heb je niet zo’n trek in eten. Andere kenmerken zijn veel gapen en een ‘brak’ gevoel.
 2. De aurafase
  Ongeveer een kwart van de mensen die last hebben van migraine krijgen ‘auraverschijnselen’. Sterretjes, vlekken, lichtflitsen of bewegende patronen verschijnen voor je ogen en nemen een deel van je gezichtsveld weg.
 3. De hoofdpijnfase
  Nu wordt het echt beroerd. De bonkende hoofdpijn kan wel 72 uur duren en gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Een gesprek voeren of nadenken is bijna niet mogelijk en je wilt niets anders dan in een donkere, stille kamer op bed liggen tot het over is.
 4. De herstelfase
  Na een aanval heb je vaak nog één tot twee dagen een ‘migraine-kater’ en voel je je vermoeid, prikkelbaar en soms humeurig.

Wat veroorzaakt een migraineaanval?
Dat is bij iedereen verschillend, maar er is een aantal veel voorkomende triggers: voedingsmiddelen (rode wijn, citrusvruchten, Franse kazen en chocola), stress, weersverandering, menstruatie, te weinig slaap, fel licht en herrie.

Eerste hulp bij migraine
Op basis van meer dan 50 jaar wereldwijde ervaring met zware hoofdpijn en migraine pleit Excedrin ervoor om altijd een eerste-hulp-bij-hoofdpijn set binnen handbereik te hebben om direct in te kunnen spelen op de eerste symptomen en pijnklachten. Handig voor thuis, op kantoor en onderweg. Het advies is om in de persoonlijk power kit deze zeven items mee te nemen: oordopjes, zonnebril, migraine dagboek om inzicht te krijgen in patronen en triggers, oogmasker, toilettasje of clutch om alle items compact op te bergen, koptelefoon en pijnstillers. Excedrin is een zelfzorggeneesmiddel tegen migraine dat snel de pijn verlicht en ook de andere symptomen vermindert.

Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 18 jaar, bij maagpatiënten, tijdens de zwangerschap of bij inname van meer dan 15mg methotrexaat per week. Lees voor gebruik de bijsluiter. Zinc CHNL/CHXCDRN/0027/17 KOAG/KAG: 309-1117-1746

Lees meer: