Zwangerschap-checklist: als je deze afvinkt zit je goed

zwangerschapschecklist

Terwijl je nog naar de positieve test zit te staren, borrelen de eerste vragen al op. Wat nu? Wie moet je bellen? De huisarts, een verpleegkundige? Moet je iemand bellen eigenlijk, of is dat nog te vroeg? No worries, we got your back. Hier een checklist die je af kunt vinken zodat je zeker weet dat je goed zit.

VIVA Mama samen met RIVM

4-6 weken: first things first: je kunt vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent een afspraak maken met de verloskundige. Je mag direct bellen, of voor de zekerheid nog twee weken wachten, tot je zes weken zwanger bent. Als je nog geen foliumzuur slikt, begin daar dan direct mee. Zorg daarnaast dat je elke dag 10 mg vitamine D binnenkrijgt. Als je het leuk vindt kun je nu beginnen met het bijhouden van een zwangerschapsdagboek. Leuk voor later.

 

8-10 weken: Misschien voelt het gek als je nog zo pril zwanger bent, maar het is handig om nu al de kraamzorg, en zelfs de kinderopvang te regelen. Mocht je zin heb, kun je je alvast verdiepen in de kosten voor kinderopvang. Geef meteen even aan je zorgverzekeraar door dat je zwanger bent. Zijn je borsten erg pijnlijk, dan is het fijn om nu alvast een zwangerschapsbeha te halen. In deze weken zul je ook voor het eerst naar de verloskundige gaan. Spannend!

 

10-14 weken: In deze periode vindt de termijnecho plaats, en als die goed is, mag je het grote nieuws wereldkundig maken. In deze weken kun je ook een combinatietest of NIPT-test doen als je dat wilt. Ook is het slim een afspraak te maken bij de tandarts. Tandvleesontstekingen komen -zonder dat je het merkt- regelmatig voor tijdens de zwangerschap en kunnen schadelijk zijn voor je baby. Even voor de zekerheid laten checken dus. Om en nabij de 14 weken gaan je broeken steeds minder lekker zitten. Ofwel: tijd voor zwangerschapskleding.

 

15-19 weken: Ga alvast op zoek naar een zwangerschapscursus die je wilt doen. Wil je hypnobirthing proberen of ga je liever op zwangerschapsyoga? Nu is het moment om dat uit te zoeken en je in te schrijven. De meeste cursussen beginnen namelijk als je 24 tot 28 weken zwanger bent. Je hebt in deze periode je tweede bezoek aan de verloskundige en kunt een pretecho laten maken.

 

20-26 weken: Je tweede trimester alweer! De 20-weken echo vindt nu plaats. Je komt erachter of je een jongetje of meisje met je meedraagt, en nog belangrijker, of het gezond is. Als je 22 weken zwanger bent kun je je laten inenten tegen kinkhoest. Deze 22 wekenprik is gratis. Je beschermt je kindje ermee tegen een hele nare ziekte. Kinkhoest begint als een soort verkoudheid die overgaat in heftige hoestbuien en soms in een longontsteking. Baby’s kunnen er behoorlijk benauwd van raken en zelfs stoppen met ademhalen. Er kan hersenschade ontstaan door een gebrek aan zuurstof en in het uiterste geval kan een baby eraan overlijden. Ga naar 22wekenprik.nl voor meer info over de vaccinatie tegen kinkhoest en het maken van een afspraak.

Vergeet niet om in deze weken je zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof aan te vragen. Je hebt hiervoor een zwangerschapsverklaring nodig van je verloskundige. Als je niet getrouwd bent, is het slim om de erkenning van je kind te regelen. Ook kun je je nu gaan bezighouden met de babykamer. Je voelt je nu vaak nog goed en hebt voldoende energie om op zoek te gaan naar alle grote babyspullen, zoals een box en een kinderwagen.

 

27-33 weken: Het einde van je zwangerschap komt steeds dichterbij. Denk dus na over hoe je het liefst zou willen dat je bevalling verloopt, en waar je wilt bevallen. Schrijf dit op in een geboorteplan. Je kunt nu ook een kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar, en het is slim om ervoor te zorgen dat je alvast een borstvoedingsbeha in huis hebt, mocht je borstvoeding willen geven. En natuurlijk: geboortekaartjes (laten) maken!

 

34-39 weken: Als het goed is ga je rond de 34-36 weken met zwangerschapsverlof. Je kunt nu de laatste dingetjes voor de bevalling regelen. Je bed op klossen, een matrasbeschermer op je matras, de ‘vluchttas’ gereedmaken (een tas met alles wat je tijdens en net na de geboorte nodig hebt). Vergeet niet het autostoeltje vast in de auto te zetten. Zorg er ook voor dat alle belangrijke nummers in je telefoon staan, en die van je eventuele partner. En gebruik deze periode om alle (nieuwe) babykleren, hydrofiele luiers, lakens en dekentjes een keer te wassen (gebruik hierbij geen wasverzachter). Knuffels kun je op een wolwasprogramma wassen. En dan is het wachten tot je kindje zich aandient…

 

Corona-maatregelen 22 wekenprik

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij – of iemand anders uit je gezin –  klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.