10 trouwregels die je mag overtreden

geroosterde venkel

Als je gaat trouwen, wil je dat natuurlijk snel aan je vrienden en familie vertellen. Maar wees gewaarschuwd: al snel zal iedereen zich met jouw trouwplannen bemoeien. Het is natuurlijk goed bedoeld, maar het lijkt wel alsof iedereen weet hoe jouw bruiloft eruit zou moeten zien. Terwijl het jóuw dag is!

Sommige tips zijn erg handig, maar voel je niet verplicht om aan bepaalde standaarden te voldoen. Er is niet één juiste manier waarop je bruiloft eruit moet zien. Want laten we eerlijk zijn, sommige ‘regels’ of tradities zijn simpelweg suf, achterhaald of stom.

Dit zijn 10 trouwregels die je gerust aan je laars mag lappen:

1. Een formele uitnodiging
Voel je niet verplicht om stijve, formele taal te gebruiken in je uitnodiging. Je stuurt ‘m immers naar je beste vrienden. Dan mag je ‘m best wat persoonlijker en vlotter maken!

2. Een bruidssluier dragen
Het is natuurlijk een traditie, maar niet iedereen zit te wachten op zo’n witte sluier. Als je het ouderwets en suf vindt, moet je het vooral laten. Je kunt ook voor een mooi haarstuk gaan of gewoon je mooie lokken showen.

3. Eerst trouwen, dan kinderen
Het tijdperk waarin je eerst in het huwelijksbootje moest stappen voor je aan kinderen kon beginnen, is allang voorbij. Hallo, we leven wel in 2013! En zeg nou zelf: een klein kindje in jurkje of pak ziet er wel heel lief uit, toch?

4. Apart slapen
Tegenwoordig wonen de meeste stellen jaren samen voor ze gaan trouwen. Dan kan het erg raar zijn om de nacht voor je bruiloft niet samen door te brengen. Als je samen bent, kun je je samen voorbereiden op de grote dag.

5. Dure designerschoenen
Als je een lange jurk draagt, zijn je schoenen nauwelijks zichtbaar. Voel je dan ook niet verplicht om de perfecte (vaak ontzettend dure) schoenen te kopen. Draag gewoon waar jij je lekker bij voelt, je moet het er tenslotte de hele dag op volhouden.

6. Een witte jurk
Het is de bekendste traditie: een bruid in een witte jurk. Veel vrouwen kiezen ervoor om in het wit naar het altaar te lopen. Maar waarom zou je wit dragen als je veel liever een andere kleur draagt? Misschien wil je wel een korte, groene jurk aan. Of een rok met jasje. Alles kan: het is jóuw bruiloft.

7. Je eigen geloften schrijven
Het kan natuurlijk erg romantisch zijn om allebei je eigen geloften te schrijven, maar krijg niet het idee dat dit de standaard is. Wat is er mis met de traditionele geloften?

8. Uniek willen zijn
Anno 2013 lijkt het wel alsof iedereen elkaar wil overtreffen met hun bruiloft. Het moet steeds groter, bijzonderder en unieker. Het is bijna een soort competitie geworden. Laat je niet gek maken en plan jouw dag gewoon zoals jij het wil!

9. Meteen op huwelijksreis gaan
Veel stellen vertrekken meteen na de grote dag op huwelijksreis. Toch kan het fijner zijn om wat later te gaan. Zo geniet je optimaal van je dag, zonder dat je met je huwelijksreis (lees: vakantiestress) in je hoofd zit. Kies gewoon een datum uit die jullie het beste uitkomt. Misschien zijn de vliegtickets dan ook een stuk goedkoper!

10. Een traditionele bruiloft
Een ceremonie, een groot feest, veel familie en vrienden. Een traditionele bruiloft lijkt tegenwoordig de norm. Maar er zijn talloze manieren om je bruiloft te vieren. Wil je met z’n tweeën naar Vegas? Of gewoon op maandagochtend naar het stadhuis? Dan moet je dat gewoon doen!