5x marineren

geroosterde venkel

Ik blijf me verbazen over de karren vol barbecuepakketten die deze dagen niet aan te slepen zijn. Doordrenkt van een fluoriserende rode marinade die pijn doet aan je ogen met een zoutgehalte van wil-niet weten-hoe-ver boven je dagtax. Marineren doe je gewoon lekker zelf: haast net zo snel, veel puurder en – het belangrijkste! – tig keer lekkerder.

Onderstaande marinades zijn voldoende voor ca. 500 gram vlees, vis of groenten.

Doe het vlees met de marinade in een zak, knoop dicht en hussel een paar keer zodat alles goed met marinade is bedekt. Leg de zak tot gebruik (maximaal 24 uur) in de koelkast; keer hem af en toe een keer zodat de marinade zich weer goed verdeelt.

Mosterd-honingmarinade
Meng 3 eetlepels olijfolie met 3 eetlepels (grove) mosterd, 3 eetlepels honing, zout en peper. Lekker voor o.a. kip, vis, speklapjes, hamlappen en groentenspiesen met courgette en zoete ui.

Karnemelkmarinade met tuinkruiden
Meng 250 ml karnemelk met 2 teentjes knoflook, 3 eetlepels tuinkruiden, zout en peper. Geeft lams- en varkensvlees een botermals en fris accent.

Prosecco-marinade met citroen en rozemarijn
Meng 150 ml prosecco met het sap en de rasp van 1/2 citroen, 2 takjes rozemarijn, zout en peper. Lekker voor o.a. vis, kalkoen en kip.

Kokosmarinade met limoen
Meng 200 ml kokosmelk met 2 teentjes knoflook, het sap en de rasp van 1 limoen, zout en peper. Lekker voor o.a. kip, varkenshaas, gamba’s, vis, ananas en mango.

Geurige specerijenmarinade
Meng 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel gemalen komijn (djinten), 1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar) met 3 eetlepels ketjap, 2 eetlepels zonnebloemolie en versgemalen rode chilipeper. Lekker voor kip, stevige visfilets, hamlappen, rundvlees, ananas, mango en abrikoos.