6 kenmerken van bindingsangst

Ben je bang dat je iemand met bindingsangst aan de haak geslagen hebt? Kijk snel of hij deze symptomen heeft.

  1. Hij doet moeilijk als het over jullie toekomst gaat – Zodra er woorden als ‘samenwonen’, ‘trouwen’ en ‘kinderen’ vallen, kijkt je schatje moeilijk weg en is het opeens minder romantisch en gezellig dan eerst. En nee, dan hebben we het niet over je eerste date, maar als jullie een serieuze relatie hebben.
  2. Je komt amper in contact met zijn vrienden – Op de een of andere manier is het ontzettend lastig om een keer met hem mee te gaan als hij in de kroeg doorzakt met zijn vrienden. Hiervoor kan hij veel verklaringen hebben: het is een mannenavond, zijn vrienden gebruiken drugs waar jij je onprettig bij zult voelen, hij is bang dat hij je de hele avond moet vermaken… Maar als je zijn vrienden maar een paar keer per jaar ziet, of je merkt dat hij moeilijk doet als je ze wilt zien, lijkt het erop dat hij het moeilijk vindt om je te laten ‘infiltreren’ in dit stukje van zijn leven. Dat kan ook gelden voor het ontmoeten van zijn familie of collega’s.
  3. Hij vind het moeilijk zich aan jullie afspraken te houden – Of hij vindt het lastig om op de langere termijn iets met je te plannen. Meneer is meer van elkaar last-minute zien. En komt vaak te laat, of heeft de neiging om afspraken af te zeggen.
  4. Hij zegt zelf dat hij geen relatiemens is – Vaak hebben vrouwen die op mannen met bindingsangst vallen een zwak voor ‘gecompliceerde mannen’ met een ‘rugzakje’. Dus glimlach je het weg als hij zegt dat hij ‘moeilijk met relaties is’ en zich soms zelfs laat ontvallen dat je beter af zou zijn zonder hem. Probeer dit serieuzer te nemen en hierop in te gaan. Dan hoef je jezelf ook niet voor je kop te slaan, als hij er inderdaad als relatiemens niet veel van bakt.
  5. Hij heeft een ‘vrije baan’ – Je lover reist bijvoorbeeld veel voor zijn werk of is freelancer. Mannen met bindingsangst hebben vaak niet alleen in relaties een enorme vrijheidsdrang, ook op werkgebied proberen ze zich vaak niet al te veel vast te leggen.
  6. Hij zet letterlijk en figuurlijk stappen bij je vandaan… – … als jij juist steeds meer laat merken dat je graag bij hem wilt zijn en een toekomst samen probeert op te bouwen. Je merkt dat hij letterlijk onrustig wordt en weg wil –waarschijnlijk hangen met een vriend- of dat hij zichzelf mentaal voor je afsluit.

Foto: 123RF