6 tips voor een levenslange relatie

goede relatie

De 94-jarige Barbara Cooper schreef een boek over haar 73-jarige huwelijk, mét tips over hoe je het zo lang mogelijk met elkaar uithoudt in een relatie.

  1. Adem in, adem uit: “Als je merkt dat je zo boos of verdrietig bent, dat je onredelijk kan gaan doen tegen je partner, haal dan diep adem en zeg iets tegen hem als: ‘Ik weet niet waarom ik hier nu zo van slag door raak, maar kun je me even een grapje maken om me er overheen te helpen?’ Als je toegeeft dat je jezelf even niet onder controle hebt, voel je de heftige emoties vanzelf minder worden.”
  2. Groeten: “Train jezelf door je aandacht het grootste deel van de tijd op hem te focussen. Als hij de kamer binnenkomt, of het nou is om niets te pakken, of om op de bank te ploffen, kijk hem dan altijd even aan en laat hem merken hoe fijn je het vindt om hem om je heen te hebben. Kleine moeite, grote beloning.”
  3. Vreemdgaan: “Sommige mensen gaan vreemd omdat ze vinden dat ze thuis aandacht tekort krijgen. Of ze vinden dat hun partner hen niet kan geven wat ze nodig hebben. Maar wie heeft je ooit verteld dat je alles wat je nodig hebt, in één persoon kunt vinden? Je kan best een heel fijn leven hebben met iemand die niet aan al je eisen voldoet. Deze gedachte kan best een openbaring zijn. Jij bent niet perfect, en je partner ook niet. Maar je kan het heel fijn hebben samen als jullie allebei je best doen om elkaar zoveel mogelijk liefde en steun te geven.”
  4. Kinderen: “Het is waar dat als jullie kinderen jong zijn, er niet veel tijd over is voor romantiek. Maar het mooie van romantiek is dat het om de kwaliteit van deze momenten gaat, niet om de kwantiteit. Dus als de baby slaapt, gooi dan een deken midden in de kamer, snijd wat perziken of en schenk een glas wijn in, zodat jullie van je eigen mini picknick kunnen genieten. Schrijf elkaar liefdesbriefjes en schuif ze tussen de schone luiers. Als je creatief bent, kun je het romantische vuurtje steeds weer opnieuw oppoken.”
  5. Geldproblemen: “Het belangrijkste ingrediënt om geldproblemen te overwinnen is elkaar altijd de waarheid te vertellen. Als je financiële geheimen voor je partner hebt, moet je deze dus op tafel leggen. Dat klinkt eng, maar eenmaal opgebiecht valt het uiteindelijk best mee. Zo kunnen jullie samen een plan maken om de geldproblemen te tackelen.”
  6. Koesteren: “Een valkuil in een goed huwelijk is wanneer je elkaar for granted neemt. Je vindt het vanzelfsprekend dat de ander aan je zijde staat. Het is begrijpelijk dat dit gebeurt. Als je veel aan je hoofd hebt, is het logisch dat je eenmaal thuis even wilt uitzakken. Maar er is een verschil tussen ontspannen en onbereikbaar zijn. Blijf je geliefde koesteren.”

Bron: Fall in Love for Life: Inspiration from a 73-Year Marriage
Foto: 123RF