7 ingrediënten voor een succesvolle relatie

Om je relatie leuk te houden, zul je altijd je best moeten blijven doen. Check de 7 ingrediënten van een langdurige relatie.

  1. Attent zijn – Je houdt rekening met je partner, en weet wat voor effect het op hem kan hebben als je iets doet. Je respecteert zijn gevoelens, en doet je best om hem niet te kwetsen of te irriteren. Je neemt de tijd voor hem om te praten, lachen en van hem te genieten.
  2. Werk maken van je welzijn – Als je goed voor jezelf zorgt, zit je beter in je vel, waardoor je minder geïrriteerd reageert op je partner. Hoe vaak gebeurt het niet dat partners snibbige opmerkingen naar elkaar maken omdat ze zwaar vermoeid zijn. Denk dus in de eerste instantie om je eigen welzijn door goed te slapen, regelmatig te sporten en gezond te eten. Koester jezelf, dan zul je merken dat je ook beter wordt in het koesteren van je liefje.
  3. Neem je verantwoordelijkheid – Hoe vaak mensen wel niet zeggen: “Ik voelde me rot door hem” of: “Zij had mijn avond verpest”. Anderen zijn niet verantwoordelijk voor onze gevoelens, dat zijn we zelf. Door zelf de verantwoordelijkheid voor je gevoelens te nemen, en niet steeds de schuld op de ander af te schuiven,neem je de eerste stap richting een betere relatie. In plaats van jezelf als slachtoffer te zien, kun je beter bij je partner aangeven wat je wél nodig hebt. Maak je geluk ook niet afhankelijk van hem: jij bent hier zelf verantwoordelijk voor. Hij kan slechts een toevoeging van jouw geluk zijn.
  4. Omarm de verschillen – Mannen komen nu eenmaal van Mars, en wij van Venus. Probeer hem dus niet te veranderen, maar kijk naar waar compromissen gesloten kunnen worden, of waar jíj je een beetje kunt aanpassen. Er is niets erger voor een man dan het gevoel hebben dat hij faalt, dus pas op met het benoemen van zijn minpunten.
  5. Geef wat je zelf nodig hebt – Heb je behoefte aan meer knuffels? Knuffel hem zelf dan wat vaker, of complimenteer hem. Je zult vanzelf merken dat dat veel beter werkt dan zeggen: “Je knuffelt me zo weinig.”
  6. Choose your battles – Je kunt zo op je gemak bij hem zijn, dat je gemakkelijk elke irritatie eruit flapt. Is dat nou echt nodig? Tel even tot tien en vraag je af of het iets is om stennis over te schoppen, of juist zonde van jullie energie.
  7. Zorg dat je een eigen leven hebt – Of het nu om een bepaalde sport gaat die je beoefent, of vrienden die buiten jullie gezamenlijke vriendengroep vallen: zorg ervoor dat je ook bezigheden zonder hem of buiten de relatie om hebt. Op die manier hebben jullie elkaar altijd wat te vertellen.

Beeld: 123RF