7 tekenen van een posttraumatische relatiestoornis

Een posttraumatische stressstoornis wordt als iets gezien wat alleen militairen kunnen hebben. Maar ook na een giftige relatie kun je last krijgen van deze klachten, oftewel: een posttraumatische relatiestoornis (PTRS).  

Psycholoog en auteur van het boek Emotional Unavailability Bryn Collins zegt dat zij genoeg cliënten heeft gehad die flink te lijden hebben van hun extreem stressvolle liefdesrelatie. Ook al is het geen medische diagnose, zij zegt dat het toch bestaat, en erg vernietigend kan werken. Dit zijn negen symptomen waaraan je kunt zien of je aan PTRS lijdt.

  1. Flashbacks – Ook mensen die niet in het leger hebben gezeten, kunnen last hebben van nare flashbacks, aldus Collins. Of het nu om hallucinaties, of momenten waarop herinneringen aan de relatie full force terugkomen. Je kan ze zien, ruiken, en horen, alsof het nu opnieuw gebeurt. Vooral vrouwen die tijdens hun relatie zijn mishandeld, kunnen hier last van hebben.
  2. Nachtmerries – Levendige nachtmerries kunnen een teken zijn van PTRS. Je kunt bijvoorbeeld dromen dat je ex je verlaat, je bedriegt, tegen je schreeuwt, of je slaat. Je voelt je kwetsbaar, bang en onveilig. Als je deze nachtmerries regelmatig hebt, is er waarschijnlijk iets mis.
  3. Geobsedeerd zijn – Of je nu een lange of korte relatie hebt gehad, als je er achteraf obsessief mee bezig blijft, is dat een slecht teken. Bijvoorbeeld door er constant over na te denken, of nonstop zijn Facebook checkt. Collins: “Constant nadenken over wat je anders had moeten doen, hoe dit zo kon gebeuren, en proberen het verleden te fiksen, kan een teken zijn dat je hulp nodig heb.”
  4. Veel aankomen, afvallen of andere gezondheidsproblemen hebben – Je eetlust kan een belangrijke indicator zijn van je emoties, en snel aankomen of afvallen is wellicht een teken dat het niet goed gaat. Je lichamelijke conditie en je alghele gezondheid kan flink achteruit gaan als je PTRS hebt. Migraine, hoge bloeddruk, een burnout, allemaal signalen dat er iets mis is.
  5. Jezelf de schuld geven – Vrouwen hebben de neiging om na een relatiebreuk zichzelf de schuld te geven, terwijl mannen juist vaker met de vinger naar de ander wijzen. Steeds het boetekleed aantrekken als de ander je emotioneel of lichamelijk heeft mishandeld, en steeds piekeren over wat je beter had kunnen doen, is een symptoom van PTRS.
  6. Negatief reageren op alledaagse dingen – Negatieve reacties op dingen die je normaliter met je ex deelde, kan een teken zijn dat je PTRS hebt. Misschien reed je altijd met hem paard, en kun je daardoor nu niet eens meer de geur van paarden verdragen. Of jullie hebben een fantastische reis naar IJsland gemaakt, en nu breekt steeds je hart als je IJslandse plaatjes op tv voorbij ziet komen. Deze reacties zijn vrij normaal als de breuk nog vers is, maar als je een paar maanden verder bent, zouden deze gevoelens toch echt meer naar de achtergrond moeten drijven.
  7. Een sexbeest worden – Vrouwen die seksueel misbruikt zijn, hebben vaak het gevoel dat ze de seksuele macht weer teruggrijpen door met mannen naar bed te gaan. Als je het veelvuldig vrijen met anderen als het opvullen van het liefdeloze gat ziet, dan is dit niet een gezonde manier om met je gebroken hart om te gaan. Een vrijpartij zorgt dan alleen voor een tijdelijk fijn gevoel.

Bron: The Stir
Beeld: 123RF