7 tips om een betere partner te zijn

relatie

Hoe voorkom je dat je relatie opeens bergafwaarts gaat? Psycholoog Theresa DiDonato pakt de wetenschappelijke onderzoeken erbij, en legt uit.

  1. Slaap voldoende: “Als je goed voor jezelf zorgt, komt dit ook je relatie ten goede. Slaap is hierin het allerbelangrijkste. Want gebrek aan slaap heeft effect op je energie, weerstand, humeur, en zorgt voor minder glucose in je lijf, waardoor je zelfbeheersing afneemt. En laat dat nou belangrijk zijn om een harmonieuze relatie te hebben.”
  2. Toon dankbaarheid: “Dankbaar zijn is één ding, maar het ook daadwerkelijk tegen je partner zeggen, is een stapje verder. Uit onderzoek blijkt dat als je hem laat merken dat je dankbaar bent met wat jullie hebben,  dit een positieve vibe geeft die jullie kunnen gebruiken als dingen even niet helemaal lopen zoals je zou willen.”
  3. Pas op met diëten: “Iedereen heeft zo zijn redenen om te starten met een dieet, maar waak ervoor dat je echt honger krijgt. Want dit kan snel boosheid en agressie met zich meebrengen, en da’s ongezond voor een relatie.”
  4. Breng quality time met elkaar door: “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat als je quality time met elkaar doorbrengt, de tevredenheid over de relatie toeneemt.”
  5. Weet hoe je je moet gedragen: “Bepaalde gedragingen in een relatie vergroten het geluk samen. De meeste gedragingen gaan vanzelf, maar soms kan het helpen om erop te letten. Laten zien dat je plezier hebt als je met de ander bent, je excuses aanbieden en de ander kunnen vergeven, echt luisteren, over de toekomst samen praten, tijd doorbrengen met elkaars familie en vrienden, open en eerlijk zijn over wat je nodig hebt van de ander en je gevoelens met elkaar delen zijn ingrediënten voor een goede, lange relatie.”
  6. Wees lief voor jezelf: “Om een goede partner te zijn, moet je eerst goed voor jezelf zijn. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat compassie met jezelf een geweldige basis is voor een gezond partnerschap. Als je vriendelijk naar jezelf toe bent als dingen mislukken, zal dit vertaald worden naar de relatie, en kun je de ander beter opvangen als dat nodig is.”
  7. Wees nederig: “Help je relatie een handje door af en toe je ego onder de loep te nemen. Niet alleen worden mensen die aan zelfreflectie doen bestempeld als betere partners, maar het is ook een belangrijk ingrediënt voor een succesvolle relatie.”

Beeld: 123RF

Lees ook: