8 mythen over relaties

geroosterde venkel

Weetjes Woensdag brengt je elke week de meest interessante en vreemde feiten op het gebied van sex & relatie. Vandaag kom je van meer te weten over relatiemythen.

Er zijn wel honderden relatiemythes. Zo zou jaloezie betekenen dat je om iemand geeft en gepassioneerde seks niet vervagen als je echt verliefd bent. We zetten er de meest voorkomende op een rijtje.

We hebben allemaal onze eigen ideeën over hoe een relatie zou moeten zijn, maar als je relatie anders is dan jouw ideaalbeeld, kan dat nogal wat frustraties opleveren. Deze acht mythes kunnen jou wellicht meer inzicht geven.

Relatiemythe 1: Een goede relatie betekent dat je niets meer voor je relatie hoeft te doen.
Dit is natuurlijk de grootste onzin, want een goede relatie komt niet vanzelf aanwaaien. “De sterkste en langstlopende relaties vergen het meeste werk”, zegt Lisa Blum, klinisch psychologe in Pasadena en Los Angeles. Zij is van mening dat onze cultuur, onderwijs en opvoeding ons niet voorbereiden op het feit dat ook een goede relatie veel inspanning kost.

Relatiemythe 2: Als partners echt van elkaar houden, kennen zij elkaars behoeften en gevoelens.
“Het is niet realistisch om te denken dat je partner jouw gedachten kan lezen. Als je dat wel denkt, ga je daar de fout in. We ontwikkelen deze verwachtingen al als kind, maar als volwassenen zijn we altijd verantwoordelijk om onze gevoelens en behoeften te communiceren. Zodra je dit hebt besproken, kun je de kwaliteit van je relatie meten en kun je erachter komen of je partner echt naar je luistert”, aldus Lisa.

Relatiemythe 3: Als je in echte liefde gelooft, zal de passie nooit vergaan.
We gaan er, dankzij films en liefdesromans, vanuit dat als we echt van iemand houden de passie en liefde nooit over zal gaan. Als dit toch gebeurt, denken we dat het niet de juiste persoon is geweest of dat er relatieproblemen zijn. Helaas verdwijnt de passie altijd in een relatie; dagelijkse routines zijn hier de oorzaak van. Wanneer onze verantwoordelijkheden groeien en onze rollen worden uitgebreid, hebben wij steeds minder tijd en energie voor elkaar.

Maar dit betekent niet dat de passie voorgoed is verdwenen. Met een klein beetje planning en speelsheid, kun je het creëren. Ook is het belangrijk om nieuwe dingen met elkaar te doen om je relatie wat op te fleuren. Maak tijd voor elkaar vrij!

Relatiemythe 4: Een kind hebben versterkt je relatie of huwelijk.
Onderzoeken hebben aangetoond dat je geluk daadwerkelijk afneemt na de geboorte van elk kind. Dit betekent niet dat je minder van elkaar houdt of dat je niet verbonden bent met je kind, maar het kan wel je relatie compliceren.

“Realistische verwachtingen kunnen stellen voorbereiden op hun nieuwe rollen. Wanneer je denkt dat een kind je relatie verbetert, kan het de relatie met je partner moeilijker maken”, zegt Lisa. Plan daarom vooruit en praat over de veranderingen die jullie zullen ondergaan als je je eerste kindje of meerdere kinderen krijgt.

Relatiemythe 5: Jaloezie is een teken van echte liefde en zorg.
Jaloezie gaat meer over hoe veilig en vertrouwd je bent met jezelf en je relatie, in plaats van echte liefde en zorg. Je partner zal zelf aan zijn of haar jaloerse gedrag moeten werken. Het maakt niet uit wat je doet, maar jij kunt er niet voor zorgen dat je partner zich zelfverzekerder voelt.

Relatiemythe 6: Ruzies maken je relatie kapot.
Ruzies kunnen juist gezonde en belangrijke vorm van communicatie zijn om de lucht te klaren. Hierbij is het wel belangrijk wat voor soort ruzie er speelt, want nare, minachtende of neerbuigende ruzies kunnen wél schadelijk voor je relatie zijn. Door ‘productieve’ ruzies kun je, door goede beslissingen te nemen, het meningsverschil samen oplossen.

Relatiemythe 7: Om de relatie succesvol te maken, moet je partner veranderen.
We zijn er goed in om iemand anders de schuld te geven, maar we kunnen niet zo goed bedenken hoe we een betere partner kunnen zijn. In plaats daarvan eisen we van onze lief dat hij of zij verandert. Je moet juist allebei je best doen om goed te zijn voor elkaar, tenzij er misbruik of ontrouw in het spel is. Je moet dus bedenken wat jij zelf kunt doen en niet hoe hij of zij moet veranderen.

Relatiemythe 8: Relatietherapie betekent dat je relatieproblemen hebt.
De meeste stellen zoeken pas relatietherapie als ze al een tijd problemen hebben. Hierdoor worden juist de sterke punten in een relatie kapotgemaakt. In plaats daarvan kun je uit voorzorg met je partner in therapie gaan. Op deze manier komen er koppels binnen met problemen van een paar maanden, in plaats van over een jaar of tien. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om op te lossen.

Bron: Mother Nature Network